Scenario ove serije je potpisala Danica Nikolić, a ulogu inspektorke Mirne je dobila glumica Nikolina Friganović. Reditelj Darko Nikolić izjavio je da Anđelki Pripić nije bila namenjena uloga u ovoj seriji: 

- Razmatrao sam, zaista, još neke glumice za lik Mirne, međutim Anđa nije bila kandidat za tu ulogu. Mi smo jako dobri prijatelji i podržavamo se, a svakako nas čeka još zajedničkih filmova i serija. Za Nikolinu se nije bilo teško odlučiti - i pre nego što smo zajedno radili, smatrao sam je za jednu od najkvalitetnijih glumica sa ovih prostora, a tokom rada na seriji “Nemirni” se to i potvrdilo. Čini mi se da bi ona mogla da odigra nekoliko uloga iz serije, podjednako dobro. Sa druge strane, već znate da volim da eksperimetišem u radu sa glumcima i da se uvek trudim da ih izmestim iz uloga koje bi za njih bile "očekivane", jer na taj način pomeramo granice i u njihovom i u mom radu. Tako je bilo i u ovom slučaju (slično kao i sa Anđom u "Jedinom izlazu" iako je prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske, Nikolini je uloga Mirne zapravo prva glavna uloga u seriji. Dodao bih i da će gledaoci u seriji "Nemirni" videti još neočekivanih glumačkih transformacija i likove koje su oživeli Gordan Kičić, Dejan Aćimović, Rale Milenković, Jelena Stupljanin...

Reditelj se zatim osvrnuo na scene koje je bilo najkomplikovanije za snimiti: 

- Različite su vrste komplikacija u našem filmskom poslu. Jedan segment tih komplikovanih scena su tehnički zahtevne scene u kojima ima dosta učesnika (glumaca, statista, kaskadera) i specifične opreme za snimanje. Takve su na primer scene jurenja automobila na ulici ili saobraćajne nesreće. Dovoljno je da vam kažem da je scena saobraćajne nesreće, koju će gledaoci videti u ukupnom trajanju od par minuta, snimana tokom 2 snimajuća dana. U tu kategoriju tehnički zahtevnih, spadaju i scene na nekim teže pristupačnim lokacijama, gde je teško uspostaviti bazične uslove za snimanje i postaviti opremu. A kako ja volim da filmske lokacije imaju poseban karakter i da svojom autentičnošću doprinose seriji, one po pravilu predstavljaju veliku glavobolju za ceo produkcioni tim. Sada na sve to gledam s osmehom, prepričavamo kao anegdote, mada je u nekim momentima izgledalo kao da nema izlaza. Drugu vrstu komplikovanosti donose emotivno zahteve scene u kojima je jako važno izazvati a zatim dobro snimiti specifičnu razmenu energije u glumačkoj igri. Pa tako scene koje izgledaju kao jednostavan dijalog dvoje glumaca za celu ekipu predstavljaju trenutak svojevrsne katarze. Na primer, Mirnin potresni razgovor sa sinom (Vukašin Jovanović), ili ispovest Svetlane (Anica Dobra) i Nevene (Ana Mandić), su izazvale prvo muk a zatim ovacije celokupne ekipe.

(Alo)

BONUS VIDEO: