Penpa Tsering, šef tibetanske vlade u egzilu, branio je duhovnog vođu pred novinarima u četvrtak u indijskoj prestonici NJu Delhiju.

- NJegova svetost je oduvek živela u svetosti, prateći život budističkog monaha, uključujući celibat. NJegove godine duhovne prakse prevazišle su čulna zadovoljstva - rekao je Tsering, preneo je Si-En-En.

NJegova svetost se sada etiketira raznim imenima. Tsering je dodao da je široko rasprostranjeno globalno ogorčenje izazvano video snimkom "povredilo" sledbenike Dalaj Lame.

Snimak je počeo da kruži društvenim mrežama poslednjih nedelja. Na njoj je prikazan 87-godišnji duhovni vođa kako ljubi dečaka u usne pre nego što je pomilovao detetu bradu i pritisnuo njihova čela na jednom događaju.

Foto: Tviter/printskrin/@ricwe123

 

Nekoliko trenutaka kasnije, Dalaj Lama tapše dečaka po ruci i kaže: „Sisaj mi jezik“, dok plazi jezik i naginje se, pokazuje snimak.

Dalaj Lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, izvinio se u izjavi objavljenoj na Tviteru u ponedeljak.

Tsering je sugerisao da iza videa koji je postao viralan na društvenim mrežama stoje „prokineski izvori“.

- Politički ugao ovog incidenta se ne može zanemariti - rekao je Tsering.

Sadašnji Dalaj Lama, 87-godišnji Tenzin Gjaco, je najpoznatija živa budistička figura na svetu.

Glavni duhovni vođa škole tibetanskog budizma „Žuti šešir”, Dalaj Lama je poštovan od strane miliona kao reinkarnacija njegovih 13 prethodnika.

On se nalazi u Indiji od 1959. godine, nakon neuspešne tibetanske pobune protiv kineske okupacije. Kasnije je uspostavio vladu u egzilu u Daramšali, predvodeći hiljade Tibetanaca koji su ga tamo pratili.

Foto: Tanjug/AP

 

Neki od Dalaj Laminih pristalica tvrde da su njegovi postupci na snimku pogrešno protumačeni pod uticajem zapadnjačkog pogleda na svet.

- Izražavanje emocija i ponašanja danas je stopljeno i postalo je zapadnjačko - napisao je Namdol Lhagiari, tibetanski aktivista u egzilu, na Tviteru u ponedeljak.

- Unošenje narativa o drugim kulturama, običajima i društvenom uticaju na rod i seksualnost da bi se tumačio tibetanski način izražavanja je odvratno.

Februarski incident nije prvi put da je Dalaj Lama izazvao kontroverzu poslednjih godina.

On se izvinio nakon intervjua za Bi-Bi-Si 2019, tokom kojeg je rekao da bi, ako bi žena trebalo da ga nasledi, „trebalo da bude privlačnija“.

Prethodne godine je predložio Evropi da ostane za Evropljane, govoreći o rastućem broju afričkih izbeglica koje ulaze na kontinent.

BONUS VIDEO:

HILJADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA: Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

(CNN/Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".