Svedok je za Rojters rekao da se pucnjava čula u blizini štaba sudanske vojske i Ministarstva odbrane u centru Kartuma. Izveštač Rojtersa je naveo da su se na različitim mestima u gradu izdizali stubovi dima i da su vojnici raspoređeni po ulicama.

Do sukoba je danas došlo i u severnom sudanskom gradu Merove, rekli su svedoci. Televizija "Alarabija" prikazala je kako se stubovi dima dižu kod vojne baze u tom gradu.

Sukobi su usledili nakon višednevnih tenzija između vojske i moćne paravojne grupe pod nazivom Snaga za brze akcije (RSF).

Svedok je rekao za Rojters da je video raspoređene topove i oklopna vozila na ulicama.

Foto: Tanjug/AP

 

RSF su saopštile danas da je preuzela kontrolu nad predsedničkom palatom, rezidencijom načelnika vojske i međunarodnim aerodromom u glavnom gradu Kartumu. Pored toga, ističu da je zvanična sudanska vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja, dok je iz regularne vojske saopšteno da su pokreti RSF bili bez koordinacije i nezakoniti.

RSF, koja je optužila vojsku da je prva napala, takođe navodi da je zauzela aerodrome u severnom gradu Merove i u El Obeidu, na zapadu zemlje.

Sudanske vazduhoplovne snage izvode operacije protiv RSF, saopštila je vojska. Na snimcima je prikazan vojni avion na nebu iznad Kartuma, ali Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost materijala iz nezavisnih izvora. Podsetimo, sudanska vojska upozorila je na rizik od konfrontacije nakon mobilizacije paravojne grupe, javila je britanska agencija. 

Na čelu RSF-a nalazi se general Mohamed Hamdan Dagal, poznat kao Hemeti.

Političke stranke Sudana, koje su potpisale početni ugovor o podeli vlasti pozvale su državnu armiju i RSF, sa kojima je ugovor potpisan, da prekinu međusobna neprijateljstva.

Kako navodi Bi-Bi-Si, u okviru tog ugovora bilo je predviđeno da RSF bude integrisana u regularnu vojsku.

BONUS VIDEO:

TRAMP NAPUSTIO SUDNICU: Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".