Пенпа Тсеринг, шеф тибетанске владе у егзилу, бранио је духовног вођу пред новинарима у четвртак у индијској престоници Њу Делхију.

- Његова светост је одувек живела у светости, пратећи живот будистичког монаха, укључујући целибат. Његове године духовне праксе превазишле су чулна задовољства - рекао је Тсеринг, пренео је Си-Ен-Ен.

Његова светост се сада етикетира разним именима. Тсеринг је додао да је широко распрострањено глобално огорчење изазвано видео снимком "повредило" следбенике Далај Ламе.

Снимак је почео да кружи друштвеним мрежама последњих недеља. На њој је приказан 87-годишњи духовни вођа како љуби дечака у усне пре него што је помиловао детету браду и притиснуо њихова чела на једном догађају.

Фото: Твитер/принтскрин/@ricwe123

 

Неколико тренутака касније, Далај Лама тапше дечака по руци и каже: „Сисај ми језик“, док плази језик и нагиње се, показује снимак.

Далај Лама, добитник Нобелове награде за мир, извинио се у изјави објављеној на Твитеру у понедељак.

Тсеринг је сугерисао да иза видеа који је постао виралан на друштвеним мрежама стоје „прокинески извори“.

- Политички угао овог инцидента се не може занемарити - рекао је Тсеринг.

Садашњи Далај Лама, 87-годишњи Тензин Гјацо, је најпознатија жива будистичка фигура на свету.

Главни духовни вођа школе тибетанског будизма „Жути шешир”, Далај Лама је поштован од стране милиона као реинкарнација његових 13 претходника.

Он се налази у Индији од 1959. године, након неуспешне тибетанске побуне против кинеске окупације. Касније је успоставио владу у егзилу у Дарамшали, предводећи хиљаде Тибетанаца који су га тамо пратили.

Фото: Танјуг/АП

 

Неки од Далај Ламиних присталица тврде да су његови поступци на снимку погрешно протумачени под утицајем западњачког погледа на свет.

- Изражавање емоција и понашања данас је стопљено и постало је западњачко - написао је Намдол Лхагиари, тибетански активиста у егзилу, на Твитеру у понедељак.

- Уношење наратива о другим културама, обичајима и друштвеном утицају на род и сексуалност да би се тумачио тибетански начин изражавања је одвратно.

Фебруарски инцидент није први пут да је Далај Лама изазвао контроверзу последњих година.

Он се извинио након интервјуа за Би-Би-Си 2019, током којег је рекао да би, ако би жена требало да га наследи, „требало да буде привлачнија“.

Претходне године је предложио Европи да остане за Европљане, говорећи о растућем броју афричких избеглица које улазе на континент.

БОНУС ВИДЕО:

ХИЉАДЕ ФРАНЦУЗА НА УЛИЦАМА И ТРГОВИМА: Протести у Паризу против реформе пензионог система

(ЦНН/Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".