Dobitnik Nobelove nagrade za mir se izvinio nakon što je snimak sa javnog događaja, na kojem se vidi i kako dečaka kljuca po usnama, postao viralan, što je dovelo do talasa komentara na društvenim mrežama da njegovo ponašanje predstavlja zlostavljanje.

Penpa Tsering, Sikjong (politički vođa) centralne tibetanske administracije u egzilu, rekao je da je Dalaj Lama "nepravedno etiketiran svim vrstama imena koja su zaista povredila osećanja svih njegovih sledbenika".

- Nevino ljubazno držanje 87-godišnjaka prikazano na snimku je pogrešno protumačeno, rekao je Tsering novinarima u NJu Delhiju, dodajući da je život u celibatu i duhovnoj praksi odveo Dalaj Lamu "izvan čulnih zadovoljstava".

Video klip, snimljen u februaru i distribuiran ovog meseca, pregledan je preko milion puta na Tviteru.

Tsering je rekao da su istrage pokazale da su "prokineski izvori" bili uključeni u to da to postane viralno, dodajući da se "politički ugao ovog incidenta ne može zanemariti".

Zvaničnici kineske ambasade u NJu Delhiju nisu odmah bili dostupni za komentar.

Dalaj Lama je pobegao u Indiju 1959. nakon neuspelog ustanka protiv kineske vlasti na Tibetu. Kineska vojska je umarširala i preuzela kontrolu 1951. godine.

Decenijama je radio na privlačenju globalne podrške za jezičku i kulturnu autonomiju u svojoj udaljenoj, planinskoj domovini koja se nalazi između Indije i Kine.

Peking ga je optužio za podsticanje separatizma i ne priznaje tibetsku vladu u egzilu, koja predstavlja oko 100.000 Tibetanaca koji žive u oko 30 zemalja, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".