Danas je Novi Sad dobio ulicu pod nazivom "Heroji sa Košara". Tabla ulice oktivena je tačno na kada je, pre 24. godine, počeo napad šiptarskih terorista i NATO pakta na pripadnike tadašnje Vojske Jugoslavije, koji su se herojski branili sve do kraja zločinačke agresije dela zapadne međunarodne zajednice.

U bici na karauli Košare život je dalo 108 naših starešina i vojnika.

- Pravi heroji su momci koji su dali život na Košarama, oni su dali najvrednije što su imali u odbrani naše države. Ova ulica je još jedan način da ih ne zaboravimo i da ih spominjeno. Inicijativu za davanje naziva ovoj ulici je pokrenulo Udruženje veterana 53. Graničnog bataljona. Želja nam je da se davanjem naziva ulicama, trgovima, obeležavanjem godišnjica, ti detalji sačuvaju od zaborava. Simbolika današnjeg datuma je ta da je 9. aprila počeo napad na karaulu Košare. Zato nam je bila želja da baš na taj dan, danas posle 24 godine ovoj ulici damo taj naziv - rekao je Petar Mišić, potporučnik u penziji i jedan od inicijatora današnjeg dešavanja.

Foto:Jutjub printskrin/Milan Novakovic

 

Duško Šljivančanin, komandant 53. graničnog bataljona za vreme NATO agresije istakao je da je bitka na Košarama simbol odbrane od NATO agresije.

- Ova priznanja koje dobijamo od grada vezano za ulice, bulevare i spomen obeležja i sve što ima prefiks bitka sa Košara mi to posvećujemo svim pripadnicima Vojske i Policije, njih 1065 koji su dali svoje živote za odbranu Kosova i Metohije. Slogan našeg udruženja je "Košare bitka koja traje", a mi to sada slobodno možemo prevesti i reći "Kosovo i Metohija, bitka koja traje", ali sada se ova bitna vodi nekim drugim sredstvim – kazao je Šljivančanin.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Žurić istakao je da nikada nećemo zaboraviti naših 108 heroja koji su stradali tokom napada na rejon karaule Košare 1999. godine.

Foto:Jutjub printskrin/Milan Novakovic

 

- U njihovu čast, kao i u znak zahvalnosti za sve naše vojnike koji su se junački borili braneći državnu granicu, novosadska naselja Veternik i Adice dobili su ulicu "Heroji sa Košara". Zauvek će ostati upamćena besmrtna straža na Košarama – naveo je Žurić.

(Informer)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".