Данас је Нови Сад добио улицу под називом "Хероји са Кошара". Табла улице октивена је тачно на када је, пре 24. године, почео напад шиптарских терориста и НАТО пакта на припаднике тадашње Војске Југославије, који су се херојски бранили све до краја злочиначке агресије дела западне међународне заједнице.

У бици на караули Кошаре живот је дало 108 наших старешина и војника.

- Прави хероји су момци који су дали живот на Кошарама, они су дали највредније што су имали у одбрани наше државе. Ова улица је још један начин да их не заборавимо и да их спомињено. Иницијативу за давање назива овој улици је покренуло Удружење ветерана 53. Граничног батаљона. Жеља нам је да се давањем назива улицама, трговима, обележавањем годишњица, ти детаљи сачувају од заборава. Симболика данашњег датума је та да је 9. априла почео напад на караулу Кошаре. Зато нам је била жеља да баш на тај дан, данас после 24 године овој улици дамо тај назив - рекао је Петар Мишић, потпоручник у пензији и један од иницијатора данашњег дешавања.

Фото:Јутјуб принтскрин/Milan Novakovic

 

Душко Шљиванчанин, командант 53. граничног батаљона за време НАТО агресије истакао је да је битка на Кошарама симбол одбране од НАТО агресије.

- Ова признања које добијамо од града везано за улице, булеваре и спомен обележја и све што има префикс битка са Кошара ми то посвећујемо свим припадницима Војске и Полиције, њих 1065 који су дали своје животе за одбрану Косова и Метохије. Слоган нашег удружења је "Кошаре битка која траје", а ми то сада слободно можемо превести и рећи "Косово и Метохија, битка која траје", али сада се ова битна води неким другим средствим – казао је Шљиванчанин.

Градоначелник Новог Сада Милан Журић истакао је да никада нећемо заборавити наших 108 хероја који су страдали током напада на рејон карауле Кошаре 1999. године.

Фото:Јутјуб принтскрин/Milan Novakovic

 

- У њихову част, као и у знак захвалности за све наше војнике који су се јуначки борили бранећи државну границу, новосадска насеља Ветерник и Адице добили су улицу "Хероји са Кошара". Заувек ће остати упамћена бесмртна стража на Кошарама – навео је Журић.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".