Moris Tile je rođen 1903. godine u Rusiji od roditelja Francuza koji su u drugu zemlju došli da zarade novac. Još kao dete ostao je bez oca, a nedugo potom dogodila se i revolucija, zbog koje je njegova majka rešila da se vrate u domovinu.

Prvi znaci akromegalije

NJegovi bliski prijatelji tvrdili su da je tokom odrastanja bio izuzetno lepo dete i da iz tog perioda potiče deo njegovog nadimka - Anđeo. Ali sa oko 18 ili 19 godina, Moris je primetio da su udovi počeli da mu otiču. Odjednom su počele naglo da mu rastu ruke, noge, pa čak i glava. Ovo su bili jasni znaci akromegalije, što su brzo potvrdili i lekari.

Čak su znali i da je uzrokovana tumorom hipofize, ali nisu imali leka za to. Izgled nekada zgodnog momka nastavio je da se trasnformiše. To ga je odvratilo od studija prava na Univerzitetu u Tuluzu, pa se pridružio francuskoj mornarici kao inženjer i u službi proveo narednih pet godina.

- Možda sam sa takvim licem mogao da postanem advokat, ali moj magareči glas, jednostavno je nemoguće slušati. Umesto toga sam otišao u mornaricu - objasnio je jednom prilikom Tile u razgovoru sa novinarima.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

 

 

Moris postaje "Francuski anđeo"

Moris je 1937. godine sasvim slučajno upoznao profesionalnog rvača Karla Pođela. Naime, kako se njegov izgled do tada već dosta promenio, Pođelo mu je na ulici postavio pitanje o problemu, na francuskom. On mu je iznervirano odbrusio i na ruskom jeziku opsovao. Karlo se odmah nadovezao na istom jeziku. Ispostavilo se da je i on pre 1917. godine živeo u Sankt Peterburgu. 

Od tog trenutka njih dvojicu su postali nerazdvojni prijatelji. Karlo je čak ubedio Morisa da počne da se bavi i rvanjem. Preselili su se zajedno u Pariz, gde su započeli sa treninzima. Tokom naredne dve godine, Moris je postigao veliki uspeh. Ali život je još jednom rešio da iznenadi njih dvojicu, ali i čitav svet. Izbio je Drugi svetski rat. Shvativši da u Evropi neće napraviti karijeru, Moris je sa svojim trenerom otišao ​​u Sjedinjene Države.

U Bostonu ubrzo dobija nadimak u Francuski anđeo i uz pomoć menadžera Pola Bauzera stiče veliku popularnost. Pored neobičnog izgleda, Moris je imao i veštinu: 19 meseci zaredom nije izgubio nijedan meč. Ubrzo su se na sceni pojavili mnogi njegovi imitatori iz različitih zemalja, a Tile se čak i borio protiv nekih od njih.

Bio je svetski šampion u teškoj kategoriji Američkog rvačkog saveza od 1940. godine, a titulu u Bostonu je ponovo osvojio 1944. godine. Zbog bolesti koja je napredovala, njegova slavna karijera bila je kratkog veka.

 

 

Zdravlje Anđela se pogoršava

Od 1945. godine, Moris je prestao da bude nezaustavljiv. Počeo je ređe da nastupa, a kada bi izašao da se bori - gubio bi. Glavobolje i loš vid nastavili su da se pogoršavaju. Moris je 1953. godine poslednji put izašao na borbu, i izgubio.

Već naredne godine njegovo zdravstveno stanje je bilo izuzetno loše, a uskoro su počeli da ga muče i problemi sa srcem. Možda bi poživeo još neko vreme da njegov prijatelj i trener Karlo Pođelo nije iznenada umro od raka pluća. Kada je saznao vesti, Moris se uhvatio za grudi i umro sa 50 godina.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

Prijatelji su zajedno sahranjeni, a na grobu je podignut jedan spomenik.

Iako nikada nije potvrđeno, navodno je upravo po njegvovom liku napravljen animirani junak Šrek.

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO:

PRAVI DRAGULJ: Jedinstveni dijamant spreman za prodaju na aukciji za basnoslovnu sumu

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".