Do sada je najviša kazna za neke prekršaje iznosila 170 evra, a prema predlogu hrvatskog MUP-a, gornji cenzus će ubuduće biti čak 4.000 evra, otkriva Novi list.

Maksimalna kazna od 4.000 evra zato će zapretiti onima koji remete javni red i mir "izvođenjem, reprodukcijom pesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža". Za ovaj prekršaj do sada je bila kazna od 20 do 150 evra.

Reč je, pre svega, o isticanju simbola ili uzvikivanju ustaških ili nacističkih parola. Međutim, ista kazna preti i onima koji šire lažne vesti, roditeljima čija nevaspitana deca narušavaju javni red i mir i licima koja vređaju službene organe.

Za tuču i svađu na javnom mestu može biti izrečena kazna do 2.000 evra, a za opijanje na javnom mestu i davanje alkohola maloletnicima do 1.000 evra.

Posebno je zanimljivo da roditeljima maloletne dece prete visoke kazne, do 4.000 evra, ako njihovo dete učini prekršaj protiv javnog reda i mira, a dokazano je da je to posledica lošeg vaspitanja ili zanemarivanja.

MUP je predložio Skupštini da se po hitnom postupku donese novi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira sa drastično većim kaznama, zaključuje Novi list.

(Danica.hr)

BONUS VIDEO: