До сада је највиша казна за неке прекршаје износила 170 евра, а према предлогу хрватског МУП-а, горњи цензус ће убудуће бити чак 4.000 евра, открива Нови лист.

Максимална казна од 4.000 евра зато ће запретити онима који ремете јавни ред и мир "извођењем, репродукцијом песама, композиција и текстова или ношењем или истицањем симбола, текстова, слика, цртежа". За овај прекршај до сада је била казна од 20 до 150 евра.

Реч је, пре свега, о истицању симбола или узвикивању усташких или нацистичких парола. Међутим, иста казна прети и онима који шире лажне вести, родитељима чија неваспитана деца нарушавају јавни ред и мир и лицима која вређају службене органе.

За тучу и свађу на јавном месту може бити изречена казна до 2.000 евра, а за опијање на јавном месту и давање алкохола малолетницима до 1.000 евра.

Посебно је занимљиво да родитељима малолетне деце прете високе казне, до 4.000 евра, ако њихово дете учини прекршај против јавног реда и мира, а доказано је да је то последица лошег васпитања или занемаривања.

МУП је предложио Скупштини да се по хитном поступку донесе нови Закон о прекршајима против јавног реда и мира са драстично већим казнама, закључује Нови лист.

(Даница.хр)

БОНУС ВИДЕО: