Postupak se vodi protiv bivših čelnika Resora Državne bezbednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i pripadnika Službe Miroslava Kurka, koji su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno sto godina zatvora. Pojedinačno, Marković i Radonjić na po 30 godina, a Romić i Kurak na po dve decenije.

Ovu presudu ukinula je Apelacija, a nakon održane žalbene sednice, odlučeno je da se otvori pretres u drugostepenom postupku, kako bi se izveli neki dokazi i tako razjasnilo činjenično stanje i donela pravosnažna presuda.

Između ostalog, pred sudskim većem, kao svedoci, naći će se nekadašnji komandant sada rasformirane Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i braća Aleksandar i Miloš Simović, pripadnici "zemunskog klana". Oni će biti dovedeni iz požarevačkog zatvora "Zabela", u kom izdržavaju višegodišnje kazne. NJihovi iskazi, prema informacijama koje smo dobili, bitni su za donošenje odluke protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića, kojima se na teret stavlja na teret da su 11. aprila 1999. u jeku NATO bombardovanja,organizovali i ubili vlasnika "Dnevnog telegrafa".

Foto: Aleksandar Stojanović

 

Nekadašnji prvi čovek RDB Radomir Marković doveden je iz požarevačkog zatvora "Zabela", u kojem služi kaznu od 40 godina zatvora po presudama za ubistvo Ivana Stambolića i četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali. Radonjić i Romić su u kućnom pritvoru, dok je Kurak u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu. 

Foto: N. Fifić

 

Na suđenje je došla Branka Prpa, Ćuruvijina nevenčana supruga, koja je bila sa njim u trenutku napada, a tom prilikom je zadobila lakše povrede. Prpa u ovom postupku ima status oštećene. Isti status ima i Ćuruvijina ćerka Jelena, koja se nije odazvala pozivu. 

Sudija Vesna Petrović saopštila je da će tokom narednih pet dana saslušati pojedine svedoke, za koje smatraju da će njihovi iskazi biti od koristi pri donošenju konačne odluke. Pošto je od optuženih uzela lične podatke i konstatovala da je Radonjić u međuvremenu penzionisan, a da je Romić u međuvremenu dobio dvojicu unuka, da je nezaposlen i da ga izdržava porodica, sudija je započela sa izlaganjem prvostepene presude. Prema njoj, kao neposredni izvršilac ubistva označena je nepoznata osoba, dok je Tužilaštvo ovo krivično delo na teret stavilo Miroslavu Kuraku. 

Foto: P. Mitić

 

Branka Prpa, Ćuruvijina nevenčana supruga, pozvana je da svedoči pred većem Apelacionog suda.

- Ostajem pri svemu što sam do sada rekla - kazala je Prpa.

Sudija je upitala koliko je bilo napadača. 

Foto: P. Milošević

 

- Ja sam videla samo jednog, kada sam dobila udarac i pala pored Slavka. Videla sam samo jednog čoveka kako prilazi Slavku i puca mu u glavu, dok sam ja ležala pored njega - odgovorila je Prpa.

Sudija: Da li je to isti napadač koji je i vas udario?

Prpa: Ja nisam videla tog koji je mene udario, ali videla sam čoveka koji je pucao u Slavka. Oko 60 posto je čovek koga sam prepoznala na slici, a to je bila osoba čija umrlica je bila objavljena decembra 2000. godine. Meni je ličio. Godinu i devet meseci posle ubista Slavka su mene pozvali u policiju da mi pokažu fotografije mogućih osumnjičenih. Tada sam prvi put videla tu sliku. Ta osoba je bila nagnuta nadamnom sa pištoljem. Imao je "bejbi fejs", bez posebnih ličnih karakteristika. Nosio je crnu kapu. Imao je crne oči i izrazito je bio bled. Bio je apsolutno miran, hladnokrvan, bez ikakve treme, bez ijednog treptaja. Taj drugi čovek koji je ponuđen kao izvršilac, zato sam rekla da to ne može biti taj, jer ima izrazite crte lica, a to je Miroslav Kurak.

Sudija: Možete li među prisutnima da prepoznate lice koje ste videli tog dana?

Prpa: Ne. Nadam se da to lice nije ovde.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

 

Prpa je rekla da ima malu dioptriju, da je sigurna u ono što je videla. 

- To su trenuci magnovenja, smrti, vidite čoveka koji stoji iznad vas i razmišlja da li i u vas da puca. Sećanje može da bledi, ali ta slika je utisnuta u svest, a pre svega jer smatram da moram toga da se sećam. Morate sbe da prisiljavate da ne zaboravite, a to je teško. 

Prema onome što je ranije objavljeno, Prpa je kao eventualnog počinioca prepoznala Luku Pejovića, koji je u međuvremenu ubijen. 

- Kad su me pozvali posle godinu i devet meseci posle ubistva i doneli album sa slikama, ja sam rekla i vi ja znamo da je ovo sigurno pogrešan album - dodala je Prpa, odgovarajući na pitanja tužioca.

- U prvom momentu nisam bila svesna šta se dešava kad je pucano, jer smo ulazili u pasaž. Prvo se digla ogromna prašina, mislila sam da je vetar. Videla sam da je Slavko počeo da pada, a onda sam postala svesna, kada sam i ja pala. 

Taj čovek koji je pucao, prema njenim rečima nije bio naročito visok.

- Bio je nabijen, čini mi se zdepast - kazala je Prpa.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

 

- Iako su mi tada spale naočare, nisam imala smetnje da i bez njih vidim. Nisam videla Miroslava Kuraka i Ratka Romića, bile su mi pokazane i njihove fotografije. 

Prpa je kazala da su progoni Slavka Ćuruvije bili konstantni uoči ubistva. Optuživali su ga, kako je kazala za rušenje ustavnog poretka.

- Taj pritisak na njega i progon je bio krunisan prvo zatvorskom kaznom od šest meseci i na kraju ubistvom - kazala je Prpa.

Ona je objasnila da nije videla osobu koja je nju udarila, ali da jeste videla drugu osobu, koja je pucala Ćuruviji u glavu. Potvrdila je da su bile dve osobe tada u pasažu.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".