Поступак се води против бивших челника Ресора Државне безбедности Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и припадника Службе Мирослава Курка, који су првостепеном пресудом осуђени на укупно сто година затвора. Појединачно, Марковић и Радоњић на по 30 година, а Ромић и Курак на по две деценије.

Ову пресуду укинула је Апелација, а након одржане жалбене седнице, одлучено је да се отвори претрес у другостепеном поступку, како би се извели неки докази и тако разјаснило чињенично стање и донела правоснажна пресуда.

Између осталог, пред судским већем, као сведоци, наћи ће се некадашњи командант сада расформиране Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија и браћа Александар и Милош Симовић, припадници "земунског клана". Они ће бити доведени из пожаревачког затвора "Забела", у ком издржавају вишегодишње казне. Њихови искази, према информацијама које смо добили, битни су за доношење одлуке против Радомира Марковића, Милана Радоњића, Мирослава Курака и Ратка Ромића, којима се на терет ставља на терет да су 11. априла 1999. у јеку НАТО бомбардовања,организовали и убили власника "Дневног телеграфа".

Фото: Александар Стојановић

 

Некадашњи први човек РДБ Радомир Марковић доведен је из пожаревачког затвора "Забела", у којем служи казну од 40 година затвора по пресудама за убиство Ивана Стамболића и четвороструко убиство на Ибарској магистрали. Радоњић и Ромић су у кућном притвору, док је Курак у бекству и њему се суди у одсуству. 

Фото: Н. Фифић

 

На суђење је дошла Бранка Прпа, Ћурувијина невенчана супруга, која је била са њим у тренутку напада, а том приликом је задобила лакше повреде. Прпа у овом поступку има статус оштећене. Исти статус има и Ћурувијина ћерка Јелена, која се није одазвала позиву. 

Судија Весна Петровић саопштила је да ће током наредних пет дана саслушати поједине сведоке, за које сматрају да ће њихови искази бити од користи при доношењу коначне одлуке. Пошто је од оптужених узела личне податке и констатовала да је Радоњић у међувремену пензионисан, а да је Ромић у међувремену добио двојицу унука, да је незапослен и да га издржава породица, судија је започела са излагањем првостепене пресуде. Према њој, као непосредни извршилац убиства означена је непозната особа, док је Тужилаштво ово кривично дело на терет ставило Мирославу Кураку. 

Фото: П. Митић

 

Бранка Прпа, Ћурувијина невенчана супруга, позвана је да сведочи пред већем Апелационог суда.

- Остајем при свему што сам до сада рекла - казала је Прпа.

Судија је упитала колико је било нападача. 

Фото: П. Милошевић

 

- Ја сам видела само једног, када сам добила ударац и пала поред Славка. Видела сам само једног човека како прилази Славку и пуца му у главу, док сам ја лежала поред њега - одговорила је Прпа.

Судија: Да ли је то исти нападач који је и вас ударио?

Прпа: Ја нисам видела тог који је мене ударио, али видела сам човека који је пуцао у Славка. Око 60 посто је човек кога сам препознала на слици, а то је била особа чија умрлица је била објављена децембра 2000. године. Мени је личио. Годину и девет месеци после убиста Славка су мене позвали у полицију да ми покажу фотографије могућих осумњичених. Тада сам први пут видела ту слику. Та особа је била нагнута надамном са пиштољем. Имао је "бејби фејс", без посебних личних карактеристика. Носио је црну капу. Имао је црне очи и изразито је био блед. Био је апсолутно миран, хладнокрван, без икакве треме, без иједног трептаја. Тај други човек који је понуђен као извршилац, зато сам рекла да то не може бити тај, јер има изразите црте лица, а то је Мирослав Курак.

Судија: Можете ли међу присутнима да препознате лице које сте видели тог дана?

Прпа: Не. Надам се да то лице није овде.

Фото: Танјуг/Драган Станковић

 

Прпа је рекла да има малу диоптрију, да је сигурна у оно што је видела. 

- То су тренуци магновења, смрти, видите човека који стоји изнад вас и размишља да ли и у вас да пуца. Сећање може да бледи, али та слика је утиснута у свест, а пре свега јер сматрам да морам тога да се сећам. Морате сбе да присиљавате да не заборавите, а то је тешко. 

Према ономе што је раније објављено, Прпа је као евентуалног починиоца препознала Луку Пејовића, који је у међувремену убијен. 

- Кад су ме позвали после годину и девет месеци после убиства и донели албум са сликама, ја сам рекла и ви ја знамо да је ово сигурно погрешан албум - додала је Прпа, одговарајући на питања тужиоца.

- У првом моменту нисам била свесна шта се дешава кад је пуцано, јер смо улазили у пасаж. Прво се дигла огромна прашина, мислила сам да је ветар. Видела сам да је Славко почео да пада, а онда сам постала свесна, када сам и ја пала. 

Тај човек који је пуцао, према њеним речима није био нарочито висок.

- Био је набијен, чини ми се здепаст - казала је Прпа.

Фото: Танјуг/Драган Станковић

 

- Иако су ми тада спале наочаре, нисам имала сметње да и без њих видим. Нисам видела Мирослава Курака и Ратка Ромића, биле су ми показане и њихове фотографије. 

Прпа је казала да су прогони Славка Ћурувије били константни уочи убиства. Оптуживали су га, како је казала за рушење уставног поретка.

- Тај притисак на њега и прогон је био крунисан прво затворском казном од шест месеци и на крају убиством - казала је Прпа.

Она је објаснила да није видела особу која је њу ударила, али да јесте видела другу особу, која је пуцала Ћурувији у главу. Потврдила је да су биле две особе тада у пасажу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".