Važno je samo da poštujete nekoliko pravila: hranu stavite u zamrzivač u trenutku kad je najsvežija, koristite plastične posude ili kese u koje ne može da uđe vazduh i napišite datume na njima.
 

Vodite računa da ne prekoračite rok jer posle nekog vremena, hrana gubi ukus, a nekad postaje čak i nebezbedna. Najizdržljivije je povrće koje opstaje na niskim temperaturama i do godinu dana. Voće možete držati u zamrzivaču između devet meseci i godinu dana, sa izuzetkom citrusnog koje ne bi trebalo da čuvate duže od tri meseca. Toliko će izdržati i palačinke, čizkejk, orašasto voće, kuvani pirinač i pasta, torte, hleb i kolači, supe sa mesom i povrćem. Sladoled i jogurt biće jestivi dva meseca.

Foto: Profimedia

 

Od mesa, najizdržljivija je piletina. Ali, vodite računa da zamrznete celo pile jer tako opstaje godinu dana. Kad ga isečete, smanjujte mu rok na devet meseci. Toliko će izdržati i jagnjetina i teletina, dok svinjetina može da se čuva do pola godine. Mleveno meso i pržena piletina biće jestivi četiri meseca, a slanina samo 30 dana. Masnije ribe izdržaće tri meseca, dok duplo više opstaju one sa manje masti, prenosi "Informer".

U zamrzivač ne stavljajte salate, sveža ili kuvana jaja, krompir (osim pirea), nekuvane paste i pirinač, suhomesnate proizvode, majonez, kafu, puding, žitarice, jabuke, dinje, plavi patlidžan, zelenu salatu, pivo i gazirana pića.