Важно је само да поштујете неколико правила: храну ставите у замрзивач у тренутку кад је најсвежија, користите пластичне посуде или кесе у које не може да уђе ваздух и напишите датуме на њима.
 

Водите рачуна да не прекорачите рок јер после неког времена, храна губи укус, а некад постаје чак и небезбедна. Најиздржљивије је поврће које опстаје на ниским температурама и до годину дана. Воће можете држати у замрзивачу између девет месеци и годину дана, са изузетком цитрусног које не би требало да чувате дуже од три месеца. Толико ће издржати и палачинке, чизкејк, орашасто воће, кувани пиринач и паста, торте, хлеб и колачи, супе са месом и поврћем. Сладолед и јогурт биће јестиви два месеца.

Фото: Профимедиа

 

Од меса, најиздржљивија је пилетина. Али, водите рачуна да замрзнете цело пиле јер тако опстаје годину дана. Кад га исечете, смањујте му рок на девет месеци. Толико ће издржати и јагњетина и телетина, док свињетина може да се чува до пола године. Млевено месо и пржена пилетина биће јестиви четири месеца, а сланина само 30 дана. Масније рибе издржаће три месеца, док дупло више опстају оне са мање масти, преноси "Информер".

У замрзивач не стављајте салате, свежа или кувана јаја, кромпир (осим пиреа), некуване пасте и пиринач, сухомеснате производе, мајонез, кафу, пудинг, житарице, јабуке, диње, плави патлиџан, зелену салату, пиво и газирана пића.