Sveta Mučenica Agatija, poznata još i kao Agata Sicilijska, rodila se u porodici imućnih i uglednih ljudi u Palermu. Beše ona neverovatne lepote, ali od malena živela je u skladu sa verom hrišćanskom i vrlinama.

Život joj se iz korena menja kada car Trajan poče da goni hrišćane, ona tada bi uhvaćena i izvedena pred sudiju Kvintijana. Zbog njene lepote, sudija je poželeo da je uzme za ženu, pa joj to i predloži.

Mogavši svoj život da spasi, Agatija ipak ne prihvati njegovu ponudu. Da je nevesta Hristova, reče mu ona, te se sudija razljuti. Naredi da je vežu za drvo i do krvi šibaju.

Foto: SPC

 

Sudija umisli da slomi njen duh te je upita da se odrekne Hrista i izbegne dalje muke. Ipak, Agatija osta čvrsta u veri Hristovoj.

- Ove muke meni su vrlo korisne, kao što pšenica ne može doći u žitnice pre nego što se očisti od pleve, tako ni duša moja ne može ući u Raj, ako telo moje najpre ne bude sokrušeno mukama - odgovori mu ona.

Sudija, besan, naredi da Agatiji odseku grudi i bace je u tamnicu gde se i upokojila. Odluči krvnik da imanje roditelja njenih preuzme i prisvoji. Na tom putu se konji razbesneše i pogaziše celu svitu.

Foto: Vikipedija

 

Verovanja

Zbog načina na koji je nastradala, kao i mučenja strašnog kroz koje je prošla, mučenica Sveta Agatija se smatra zaštitnicom svih koji zbog vere nepravedno stradaju.

Poštuje se i kod pravoslavnog i kod katoličkog naroda, a naročito je poštuju žene. Veruje se da će ih zaštiti od svake boli, tako da obavezno sutra prošetajte do crkve i pomolite se i zapalite sveću u pomen na Svetu Agatiju mučenicu.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".