Света Мученица Агатија, позната још и као Агата Сицилијска, родила се у породици имућних и угледних људи у Палерму. Беше она невероватне лепоте, али од малена живела је у складу са вером хришћанском и врлинама.

Живот јој се из корена мења када цар Трајан поче да гони хришћане, она тада би ухваћена и изведена пред судију Квинтијана. Због њене лепоте, судија је пожелео да је узме за жену, па јој то и предложи.

Могавши свој живот да спаси, Агатија ипак не прихвати његову понуду. Да је невеста Христова, рече му она, те се судија разљути. Нареди да је вежу за дрво и до крви шибају.

Фото: СПЦ

 

Судија умисли да сломи њен дух те је упита да се одрекне Христа и избегне даље муке. Ипак, Агатија оста чврста у вери Христовој.

- Ове муке мени су врло корисне, као што пшеница не може доћи у житнице пре него што се очисти од плеве, тако ни душа моја не може ући у Рај, ако тело моје најпре не буде сокрушено мукама - одговори му она.

Судија, бесан, нареди да Агатији одсеку груди и баце је у тамницу где се и упокојила. Одлучи крвник да имање родитеља њених преузме и присвоји. На том путу се коњи разбеснеше и погазише целу свиту.

Фото: Википедија

 

Веровања

Због начина на који је настрадала, као и мучења страшног кроз које је прошла, мученица Света Агатија се сматра заштитницом свих који због вере неправедно страдају.

Поштује се и код православног и код католичког народа, а нарочито је поштују жене. Верује се да ће их заштити од сваке боли, тако да обавезно сутра прошетајте до цркве и помолите се и запалите свећу у помен на Свету Агатију мученицу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".