Državni praznik se proslavlja 15. i 16. februara u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu pokrenuta Srpska revolucija i borba za oslobođenje od Turaka. Osim toga, slavi se i kao Dan ustavnosti u spomen na dan kada je u Kragujevcu zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije.

Prvi srpski ustanak

FOTO: Arhiva/Vikipedija

 

Samouprava kod Srba je došla do izražaja u vreme vezira hadži Mustafa-paše, kojeg su zbog blage naravi zvali "srpska majka". Međutim, janičarima-uzurpatorima nije odgovarao te su ga ubili 1801. i preuzeli vlast u Beogradskom pašaluku. Podeliše ga na četiri dela i počeše terorisati narod.

Srbi tajno počeše da spremaju bunu kada je zulum dostigao granice neizdrživosti. Doznavši namere naroda, dahije su organizovale pogubljenje viđenijih srba - Seču knezova.

Oni koji umakoše turskom maču, skupiše se u Orašcu 1804. godine na Sretenje Gospodnje gde izabraše Karađorđa Petrovića za prvog među jednakima. Toga dana otpočela je borba za oslobođenje od Turaka.

Ustav Srbije

Foto: Arhiva Novosti

 

Dimitrije Davidović sastavi prvi Ustav koji je izvršio podelu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, što je i danas standard demokratije i ustavnosti. Proklamovana su prava i slobode građana kao što su neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana, bez obzira na veru i nacionalnost. Ukinuti su čak ropstvo i feudalni odnosi.

Pod pritiskom velikih sila beše poništen samo 55 dana nakon potvrđivanja od strane kneza Miloša Obrenovića. Ipak, smatra se jednim od prvih demokratskih ustava u Evropi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".