Државни празник се прославља 15. и 16. фебруара у спомен на дан када је на збору у Орашцу покренута Српска револуција и борба за ослобођење од Турака. Осим тога, слави се и као Дан уставности у спомен на дан када је у Крагујевцу заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије.

Први српски устанак

ФОТО: Архива/Википедија

 

Самоуправа код Срба је дошла до изражаја у време везира хаџи Мустафа-паше, којег су због благе нарави звали "српска мајка". Међутим, јаничарима-узурпаторима није одговарао те су га убили 1801. и преузели власт у Београдском пашалуку. Поделише га на четири дела и почеше терорисати народ.

Срби тајно почеше да спремају буну када је зулум достигао границе неиздрживости. Дознавши намере народа, дахије су организовале погубљење виђенијих срба - Сечу кнезова.

Они који умакоше турском мачу, скупише се у Орашцу 1804. године на Сретење Господње где изабраше Карађорђа Петровића за првог међу једнакима. Тога дана отпочела је борба за ослобођење од Турака.

Устав Србије

Фото: Архива Новости

 

Димитрије Давидовић састави први Устав који је извршио поделу на законодавну, извршну и судску власт, што је и данас стандард демократије и уставности. Прокламована су права и слободе грађана као што су неприкосновеност личности, независност судства и право на законито суђење, слобода кретања и настањивања, неповредивост стана, право на избор занимања, равноправност грађана, без обзира на веру и националност. Укинути су чак ропство и феудални односи.

Под притиском великих сила беше поништен само 55 дана након потврђивања од стране кнеза Милоша Обреновића. Ипак, сматра се једним од првих демократских устава у Европи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".