Na pitanje da li je isključio vanzemaljsko poreklo tri vazdušna objekta koja su oborili američki ratni avioni u proteklih nekoliko dana, Van Herk je na brifingu u Pentagonu rekao da ništa nije isključeno i da se procenjuju sve pretnje ili potencijalne pretnje i da se pokušava da one budu identifikovane, prenosi Rojters.

Američki general je Kazao da vojska nije u mogućnosti da odmah odredi na koji pogon su bili oboreni objekti, niti odakle su došli i da ih zbog toga s razlogom zovu objektima, a ne balonima.

Neimenovani zvaničnik američke odbrane rekao je posle brifinga za Rojters da vojska nema nikakve dokaze koji bi sugerisali da je bilo koji od oborenih objekata bio vanzemaljskog porekla.

Foto: Tanjug/AP

 

Pentagon je saopštio da je borbeni avion F-16 oborio neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron u američkoj državi Mičigen na granici sa Kanadom.

 

 

Objekat je, kako se navodi, leteo u blizini američkih vojnih lokacija SAD i predstavljao je ne samo pretnju za civilno vazduhoplovstvo, već je bio i potencijalno sredstvo za nadzor.

Američko ministarstvo odbrane je napomenulo da taj objekat nije ocenjen kao vojna pretnja za objekte na zemlji i da su ga radari prvo locirali iznad Montane, a da je oboren u 19.42 sati po srednjeevropskom vremenu u nedelju preneo je Rojters.

To je bio četvrti objekat oboren iznad Severne Amerike u poslednjih nedelju dana, saopštila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

 

 

Neidentifikovani objekat na velikoj nadmorskoj visini bio je treći koji su oborili američki i kanadski borbeni avioni, nakon objekta veličine malog automobila u petak na obali Aljaske i letećeg objekta iznad Jukona u Kanadi u subotu.

Veliki balon za koji je Peking priznao da pripada Kini oboren je kod obala Južne Karoline 4 februara.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer izjavio je u nedelju za televiziju Ej-Bi-Si da američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost misle da su objekti koji su oboreni iznad Aljaske i Kanade bili baloni.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".