- Arne Treholt je preminuo posle kratke bolesti - kratko su izjavili njegovi najbliži za norveške medije. 

Treholt je bio državni službenik i političar Laburističke partije, ali je najpoznatiji kao glavni akter "najveće špijunske afere u norveškoj istoriji".

Rođen je 13. decembra 1942. godine i kao veoma mlad je postao aktivan u politici pre nego što je počeo da se bavi diplomatijom. Jedno vreme bio je i savetnik norveške ambasade u delegaciji Ujedinjenih nacija u NJujorku.

Tokom osamdesetih godina radio je u ministarstvu spoljnih poslova, a uhapšen je 1984. godine na aerodromu u Oslu gde se spremao da uđe u avion za Beč gde ga je čekao sovjetski agent. Tada je radio kao šef pres-službe ministarstva spoljnih poslova. 

Godinu dana kasnije osuđen je na 20 godina zatvora zbog špijunaže u korist Sovjetskog Saveza i iračke obaveštajne službe, kao i zbog veleizdaje. Ipak, 1992. godine pomilovan je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. 

Od tada, Treholt je živeo kao biznismen na Kipru i u Moskvi, gde je i preminuo.

Foto: Profimedia

 

Interesantno je da je Treholt svih ovih godina tvrdio da nije kriv za špijunažu, ali je priznao da je stranim zemljama davao dokumente, za koje je rekao da nisu važni. Nekoliko puta je pokušavao da se njegov slučaj ponovo otvori, ali bezuspešno. Poslednji put je to pokušao 2011. godine.

Slično smatra i ugledni profesor Mads Andenes sa Univerziteta u Oslu koji je oduvek verovao da je Arne Treholt nevino osuđen za špijunažu. Andenes kaže da je tužno što je Treholt sada preminuo, dok nije dokazana njegova nevinost.

- Bio je žrtva sudskog ubistva. Na sudu nikada nije dokazano da je kriv na osnovu krivične odredbe o špijunaži - kaže ovaj profesor prava koji je napisao knjigu o Treholtu i učestvovao u dokumentarnom serijalu o ovom slučaju, koji je emitovan pre tačno godinu dana, piše norveški TV2.

Treholt je iza sebe ostavio sina i dvoje unučadi, a TV 2 je bezuspešno pokušao da stupi u kontakt sa njegovom porodicom nakon vesti o njegovoj smrti. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".