Ris Rista (Lynx Lynx) kako su ga nazvali nadležni u Nacionalnom parku "Đerdap" star je između pet i sedam godina  a u njegovom zbrinjavanju čitavom akcijom koordinisalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine. NJega je krajem prošle godine povredio automobil na Đerdapskoj magistrali i on je do momenta vraćanja bio pod nadzorom veterinarske službe Borskog Zoo vrta u kome mu je pružana adekvatna zdravstvena pomoć i nega.

Tek nakon što je nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo, ris Rista je  ponovo vraćen na područje Nacionalnog parka "Đerdap"  uz GPS ogrlicu , preko koje će moći da se obavlja nadzor i praćenje njegovog daljeg kretanja u narednih godinu dana. Preko ogrlice će se koristiti podaci preko kojih će se utvrditi veličina teritorije po kojoj se kreće ova životinjska vrsta, koja spada u zaštićene vrste u Srbiji.

 

 

Inače, na teritortiji Nacionalnog parka "Đerdap" Donji Milanovac  ovom jedinkom nastanjeno je 10 do 12 primeraka. Prema procenama stručnjaka u Srbiji ima od 40-60 jedinki.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Na vraćanju ovog pegavog mužjaka, risa Riste, bila je uključena stručna i naučna javnost, pa pored nadležnih iz Nacionalnog parka "Đerdap" Donji Milanovac i Ministarstva za zaštitu životne sredine, prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Biološkog fakulteta  Univerziteta u Beogradu, do Zoo vrta u Boru i veterinarskih službi Bor.

Balkanski ris - ugrožena vrsta koja živi u Srbiji

Balkanski ris je podvrsta evroazijskog risa, najveće mačke na Balkanu. Prema IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta, balkanski ris je krajnje ugrožena životinja, zato što u prirodi ima manje od 50 zrelih jedinki.

U Severnoj Makedoniji je prisutan u zapadnom delu: južne padine Šare, Bistre, Koraba, Dešata, Stogova, Karaormana, Ilinska-Plakenska planina, Jablanica, Jakupica, Galičica (slikan 2020. prvi put posle nekoliko decenija) i u oblasti Jasen (Karadžica i Suva Gora) i verovatno Pelister (poslednja slika tamošnjeg risa je iz 2013. godine).

Uporište balkanskog risa je Nacionalni park Mavrovo i njegovo neposredno okruženje - tamo je potvrđeno prisustvo i razmnožavanje jedinki. Prisutan je i na planini Prokletije na Kosovu i Metohiji. U Albaniji je vrlo malo jedinki, na planini Munela, u Nacionalnom parku Šebenik-Jablanica, kao i na planinama u blizini grada Elbasan.

Foto: Profimedia

 

Ris u Srbiji - gde mu je stanište?

U Srbiji je veoma proređen. Naseljava Šar-planinu, Koritnik, Prokletije, Mojstirsko-draške planine, Nacionalni park Taru, Nacionalni park Đerdap, Severni Kučaj - Miroč, Južni Kučaj, Staru planinu, Rtanj, Ozren, Devicu. Primerci su pronađeni i u Vojvodini. Nastanjuje guste šume i rečne klisure koje se prostiru na 1.000 do 1.500 metara nadmorske visine. Zauzima teritoriju od pet do 100 kilometara.

Foto: Profimedia

 

Balkanski ris - osobine

Ris je usamljena i teritorijalna životinja. Aktivan je noću, a najviše lovi srne, divokozu i zeca. Najnovije istraživanje o alternativnom plenu risa, analizom njegovog izmeta, takođe pokazuje i podatke o drugim vrstama plena: divlje svinje, kune, lisice, veverice, miševi, pacovi, puhovi i slepi miševi (Ivanov et al., 2018).

Pare se od februara do aprila, ženka je gravidna sedamdeset dana, nakon čega rađa jednog do tri slepa i bespomoćna mladunca. Posle 6 meseci mladi više ne sisaju i počinju da jedu čvrstu hranu. Posle 10 meseci postaju potpuno nezavisni, a polno su zreli nakon dve godine. Životni vek balkanskog risa u prirodi je 12-14 godina.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".