Jedinka balkanskog risa, koju je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali, brzom akcijom nadležnih službi JP "Nacionalni park Đerdap" je spasena.

Bilo je potrebno samo par sati da bude pronađen nakon što je primljena informacija kako je na Đerdapskoj magistrali povređen primerak najveće divlje mačke u Srbiji.

Ris je odvezen u ZOO vrt u Boru gde mu je pružena odgovarajuća veterinarska pomoć i nega.

 

 

Ris je strogo zaštićena vrsta pa je brza intervencija bila od velikog značaja, u toku je oporavak, a nakon ozdravljenja on će biti vraćen na Đerdap.

Balkanski ris - ugrožena vrsta koja živi u Srbiji

Balkanski ris je podvrsta evroazijskog risa, najveće mačke na Balkanu. Prema IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta, balkanski ris je krajnje ugrožena životinja, zato što u prirodi ima manje od 50 zrelih jedinki.

U Severnoj Makedoniji je prisutan u zapadnom delu: južne padine Šare, Bistre, Koraba, Dešata, Stogova, Karaormana, Ilinska-Plakenska planina, Jablanica, Jakupica, Galičica (slikan 2020. prvi put posle nekoliko decenija) i u oblasti Jasen (Karadžica i Suva Gora) i verovatno Pelister (poslednja slika tamošnjeg risa je iz 2013. godine).

Foto: Profimedia

 

 

Uporište balkanskog risa je Nacionalni park Mavrovo i njegovo neposredno okruženje - tamo je potvrđeno prisustvo i razmnožavanje jedinki. Prisutan je i na planini Prokletije na Kosovu i Metohiji. U Albaniji je vrlo malo jedinki, na planini Munela, u Nacionalnom parku Šebenik-Jablanica, kao i na planinama u blizini grada Elbasan.

Ris u Srbiji - gde mu je stanište?

U Srbiji je veoma proređen. Naseljava Šar-planinu, Koritnik, Prokletije, Mojstirsko-draške planine, Nacionalni park Taru, Nacionalni park Đerdap, Severni Kučaj - Miroč, Južni Kučaj, Staru planinu, Rtanj, Ozren, Devicu. Primerci su pronađeni i u Vojvodini. Nastanjuje guste šume i rečne klisure koje se prostiru na 1.000 do 1.500 metara nadmorske visine. Zauzima teritoriju od pet do 100 kilometara.

Balkanski ris - osobine

Ris je usamljena i teritorijalna životinja. Aktivan je noću, a najviše lovi srne, divokozu i zeca. Najnovije istraživanje o alternativnom plenu risa, analizom njegovog izmeta, takođe pokazuje i podatke o drugim vrstama plena: divlje svinje, kune, lisice, veverice, miševi, pacovi, puhovi i slepi miševi (Ivanov et al., 2018).

Foto: Profimedia

 

 

Pare se od februara do aprila, ženka je gravidna sedamdeset dana, nakon čega rađa jednog do tri slepa i bespomoćna mladunca. Posle 6 meseci mladi više ne sisaju i počinju da jedu čvrstu hranu. Posle 10 meseci postaju potpuno nezavisni, a polno su zreli nakon dve godine. Životni vek balkanskog risa u prirodi je 12-14 godina.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".