Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u Generalnom sekretarijatu predsedavao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Događa se ono što smo najavili i juče i prethodnih dana i nedelja. Najpre s tog međunarodnog aspekta, u kom imate direktnih falsifikata, ogoljenih laži o stanju na terenu. Na terenu imamo tešku borbu jednog naroda za opstanak na svojim ognjištima - rekao je Vučić.

On je ponovio da "kosovska policija" nema nikakvo pravo da bude na severu Kosova i Metohije, već to mora biti Direktorat Sever.

Foto: Tanjug

 

- Danas su upadali sa specijalnim jedinicama. Iz međunarodne zajednice se prave da to nisu videli - kazao je on.

Predsednik ističe da se radi o "završavanju sa srpskim problemom na Kosovu i Metohiji" i optužio deo međunarodne zajednice da u tome učestvuje.

- Za nas je važno da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira, na smirivanje situacije. Pozivam Srbe na severu KiM da ne nasedaju na provokacije. Nemamo nijedan pokazatelj o napadu na EULEKS. To ne sme ni da se događa - zaključio je predsednik.

Foto: P. Milošević. D. Milovanović

 

Osvrnuo se i na međunarodni aspekt, rekavši da Amerika "ljulja svoje čedo".

- Napravili su monstruma zajedno pre 23 godine. Završili su to pravljenje 2008. godine i ništa više od toga. Nije barikade neko napravio iz hira i zato što voli da se smrzava. Niko se od Albanaca tim putem ne kreće. To je izraz protesta zbog hapšenja, maltretiranja ljudi i neispunjavanja Briseslkog sporazuma. Neka nam naši američki partneri kažu koji pravni akt oni i Priština poštuju. Samo nam jedan kažite. Oni se drže samo "akta" da im se može sve, dokle hoće i koliko hoće. Mi smo priterani uza zid. Za mene je ovo najteži dan od kada sam predsednik ili premijer i najteža noć je preda mnom - rekao je Vučić.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".