Председник Републике Србије Александар Вучић је у Генералном секретаријату председавао седници Савета за националну безбедност.

- Догађа се оно што смо најавили и јуче и претходних дана и недеља. Најпре с тог међународног аспекта, у ком имате директних фалсификата, огољених лажи о стању на терену. На терену имамо тешку борбу једног народа за опстанак на својим огњиштима - рекао је Вучић.

Он је поновио да "косовска полиција" нема никакво право да буде на северу Косова и Метохије, већ то мора бити Директорат Север.

Фото: Танјуг

 

- Данас су упадали са специјалним јединицама. Из међународне заједнице се праве да то нису видели - казао је он.

Председник истиче да се ради о "завршавању са српским проблемом на Косову и Метохији" и оптужио део међународне заједнице да у томе учествује.

- За нас је важно да позовемо и Албанце и Србе на очување мира, на смиривање ситуације. Позивам Србе на северу КиМ да не наседају на провокације. Немамо ниједан показатељ о нападу на ЕУЛЕКС. То не сме ни да се догађа - закључио је председник.

Фото: П. Милошевић. Д. Миловановић

 

Осврнуо се и на међународни аспект, рекавши да Америка "љуља своје чедо".

- Направили су монструма заједно пре 23 године. Завршили су то прављење 2008. године и ништа више од тога. Није барикаде неко направио из хира и зато што воли да се смрзава. Нико се од Албанаца тим путем не креће. То је израз протеста због хапшења, малтретирања људи и неиспуњавања Брисеслког споразума. Нека нам наши амерички партнери кажу који правни акт они и Приштина поштују. Само нам један кажите. Они се држе само "акта" да им се може све, докле хоће и колико хоће. Ми смо притерани уза зид. За мене је ово најтежи дан од када сам председник или премијер и најтежа ноћ је преда мном - рекао је Вучић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".