Na Avali su vođene borbe 1915. godine prilikom prodora austrougarskih i nemačkih boraca, kada se srpska vojska povlačila. Tada je nastradao srpski dečak koji je tek došao u borbene redove, a nemački vojnici su se sažalili i sahranili ga. Iznad groba je poboden drveni krst na kome je pisalo "nepoznati srpski vojnik".

Prvi svetski rat se završio, a lokalno stanovništvo je diglo kameni spomenik gde je pisalo "Ovde počiva nepoznati srpski vojnik". Nalazio se nedaleko od vrha Avale gde je još uvek bio dobro očuvan Žrnov.

Desetak godina kasnije donosi se odluka da se spomenik obnovi. Da se napravi monumentalno obeležje palom vojniku i to na mestu same tvrđave. Razornim eksplozijama je Žrnov sravnjen sa zemljom i podignut je Spomenik neznanom junaku.

Foto: Vikipedija

 

Evli Čelebija, osmanski putopisac, je u 17. veku opisao ovo utvrđenje kao jedno od šest najznačajnijih u Srbiji. Feliks Kanic je sredinom 19. veka ovekovečio u svojim crtežima Žrnov, zaključio je da su srpski vladari verovatno podigli Žrnov na temeljima rimske osmatračnice.

Žrnov, Žrnovo ili Žrnovan je često povezan sa izrazom "žrvanj", što je označavalo alatku za obradu rude. Nije jasno da li su Rimljani uočili prirodni potencijal Avale. Možda im je Žrnov služio samo za nadgledanje Singidunuma.

Žrnov je u turske ruke pao 1442. godine, uviđajući strateški značaj ove planine. Međutim, dve godine kasnije su prinuđeni da vrate srpskoj državi utvrđenje. Krajem sledeće decenije, pre Beograda je pala i tvrđava na vrhu Avale. Hodi-paša je proširio tvrđavu i napravio bedem i šanac. Žrnov je Beogradu postao "havala" - smetnja. Tako je planina i dobila ime.

Foto: Vikipedija

 

Godine 1521. godine pao je i Beograd u turske ruke, a nastavio se i prodor ka Evropi, pa je Žrnov izgubio vojnostrateški značaj i napušten je u 18. veku kada je i poslednja vojna posada napustila utvrđenje.

Ovako značajno utvrđenje odlukom vladara, čiji je narod zidao tvrđavu, je srušeno. Crteži Feliksa Kanica i Đurđa Popovića se Žrnov može rekonstruisati, ali i ispratiti razvoj grada. Gornji ili mali grad je izgrađen na mestu današnjeg Spomenika neznanom junaku. Turci su dogradili Donji grad u obliku bedema, a ove dve celine su činile jedinstveno utvrđenje.

Foto: Vikipedija

 

Osim Žrnova je stradao i prvobitni Spomenik neznanom junaku nakon što je telo dečaka preneseno u mauzolej. Tako su nestala dva spomenika da bi bio napravljen treći.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".