Nakon što je ovaj trio neopaženo stupio na tlo Amerike i prisvojio ligu, radari su na vreme uočili novu opasnost, 18-godišnjeg francuskog dugajliju Viktora Vembanjamu.

Najveća košarkaška nacija na svetu nije tako glasno alarmirana od tinejdžerskih dana Lebrona DŽejmsa. Pred momkom od 220 centimetara koji je letos, na iznenađenje mnogih, napustio Asvel i prešao u redove znatno skromnijeg Metropolitana, prostire se prazan put ka prvom mestu na draftu 2023. Konkurencija je zbrisana pojavom fenomena iz pariskog predgrađa, koji u svom još nepotpuno razvijenom telu objedinjuje igračke osobine Stefa Karija, Kevina Durenta, Janisa Adetokumba i Hakima Olajdžuvona.

Svom treneru iz Nantera, gde se razvijao od desete godine, na zadatu vežbu da početno slovo imena povežu sa nekom rečju, rekao je da V u rimskoj numeraciji predstavlja broj 5.

- Moje ime je Viktor zato što mogu da igram na svih pet pozicija.

Sin skakača udalj i košarkašice oduvek je bio svestan svoje unikatnosti. Da dolazi nešto što do sada nije viđeno, NBA skauti uverili su se zapanjeno posmatrajući Vembanjamu u dva letošnja meča Metropolitana i tima sastavljenog od top američkih prospekata. U prvom je postigao 37 poena, pogodio sedam trojki i pet puta blokirao protivničke igrače. U drugom - 36 poena, 11 skokova, četiri asistencije i četiri blokade.

- Uvek sam osećao da sam na drugom nivou, živeo sam drugačiji život od ostalih, drugačije razmišljao. Trudio sam se da budem originalan u svemu što radim, da budem jedinstven, mislim da sam s tim rođen - kaže Viktor, koji je u onoj vežbi možda mogao da izabere reč vanity (taština, samodopadljivost).

Lebron je ovog hvalisavog francuskog klinca nazvao vanzemaljcem. Janis je u napadu iskrenosti rekao da ga plaši njegov dolazak u ligu.

- Ovaj klinac će biti problem. Veliki problem. Nikad nisam video ništa slično njemu. Video sam ga izbliza, bio je u timu sa mojim bratom Kostasom. Viši je od Rudija Gobera, blokira šuteve kao on, a šutira kao Durent. Ludo, ludo...

Karte za utakmice Metropolitana u hali kapaciteta 2.800 mesta uglavnom su rasprodate. Premalo ih je za sve koji žele uživo da vide Viktora pre nego što postane prvi pik na draftu i NBA superstar, pre nego što postane nedostižan.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".