NJegovo ime znači ''veoma vešt igrač''. Međutim, on će svakako ostati upamćen kao maskota koja će obeležiti ovaj Mundijal. Tako pamtimo i maskote sa prethodnih Mundijala.

Prošli Mundijal u Rusiji je ostao zapamćen po Zabivaki, vuku čije ime znači ''onaj koji postiže golove''. Nosio je naočare za koje je smatrao da mu daju super-moći vezane za ciljanje.

 

 

Brazilski Mundijal je obeležio Fuleko, armadilo čije ime je imalo veoma ''zelenu'' pozadinu. Imao je oklop koji ga štiti i predstavlja prirodne lepote Brazila koje želi da zaštiti. NJegovo ime potiče od reči ''fudbal'' i ''ekologija''.

 

 

Južnoafričko Svetsko prvenstvo je promovisao leopard čije ime se sastoji od reči ''ZA'' što predstavlja Južnu Afriku gde se organizovalo svetsko prvenstvo i ''Kumi'' što se prevodi na 10 različitih afričkih jezika. Tako smo dobili Zakumija.

 

 

Nemačka se odlučila za dubl lava bez pantalona koji je sa sobom stalno vodio Pilu, loptu koja govori. Goleo i Pila su tako predstavljali Svetsko prvenstvo 2006. godine.

 

 

Svetsko prvenstvo u Koreji i Japanu 2002. godine je obeležila tročlana maskota. Ato, Nik i Kaz su formirali ''Sferiks''. Boje su bile narandžasta, ljubičasta i plava. Ove maskote su učestvovale u Atombolu - fiktivnoj verziji fudbala gde je Ato bio trener, a Kaz i Nik njihovi igrači.

 

 

Futiks, petao koji je tradicionalno predstavljao Francusko Svetsko prvenstvo.On je svoje zvezde bacao duboko u noćno nebo i tako ga osvetljavao. Zvezde su se vratile putujući kroz kosmos u formi njegove ćerke Eti, pileta - ona je bila maskota za žensko SP 2019. godine.

 

 

Strajker, pas kojeg su kreirali Varner Bros za Svetsko prvenstvo u SAD 1994. godine, ima jednostavno značenje. NJegovo ime je u anglo-saksonskom svetu naziv za centarfora.

 

 

Italijanski mundijal 1990. godine u Italiji je bio prepoznatljiv po figuri bez lica, koja je umesto glave imala loptu. Ime ove figure je bilo ''Ćao'', reč koju su iz Italijanskog preuzele mnoge kulture za pozdravljanje pri susretu i rastanku.

 

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".