Након што је овај трио неопажено ступио на тло Америке и присвојио лигу, радари су на време уочили нову опасност, 18-годишњег француског дугајлију Виктора Вембањаму.

Највећа кошаркашка нација на свету није тако гласно алармирана од тинејџерских дана Леброна Џејмса. Пред момком од 220 центиметара који је летос, на изненађење многих, напустио Асвел и прешао у редове знатно скромнијег Метрополитана, простире се празан пут ка првом месту на драфту 2023. Конкуренција је збрисана појавом феномена из париског предграђа, који у свом још непотпуно развијеном телу обједињује играчке особине Стефа Карија, Кевина Дурента, Јаниса Адетокумба и Хакима Олајџувона.

Свом тренеру из Нантера, где се развијао од десете године, на задату вежбу да почетно слово имена повежу са неком речју, рекао је да В у римској нумерацији представља број 5.

- Моје име је Виктор зато што могу да играм на свих пет позиција.

Син скакача удаљ и кошаркашице одувек је био свестан своје уникатности. Да долази нешто што до сада није виђено, НБА скаути уверили су се запањено посматрајући Вембањаму у два летошња меча Метрополитана и тима састављеног од топ америчких проспеката. У првом је постигао 37 поена, погодио седам тројки и пет пута блокирао противничке играче. У другом - 36 поена, 11 скокова, четири асистенције и четири блокаде.

- Увек сам осећао да сам на другом нивоу, живео сам другачији живот од осталих, другачије размишљао. Трудио сам се да будем оригиналан у свему што радим, да будем јединствен, мислим да сам с тим рођен - каже Виктор, који је у оној вежби можда могао да изабере реч ванитy (таштина, самодопадљивост).

Леброн је овог хвалисавог француског клинца назвао ванземаљцем. Јанис је у нападу искрености рекао да га плаши његов долазак у лигу.

- Овај клинац ће бити проблем. Велики проблем. Никад нисам видео ништа слично њему. Видео сам га изблиза, био је у тиму са мојим братом Костасом. Виши је од Рудија Гобера, блокира шутеве као он, а шутира као Дурент. Лудо, лудо...

Карте за утакмице Метрополитана у хали капацитета 2.800 места углавном су распродате. Премало их је за све који желе уживо да виде Виктора пре него што постане први пик на драфту и НБА суперстар, пре него што постане недостижан.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".