Velika nadanja imali su ljudi u Jugoslaviji od Mundijala u Italiji 1990. godine. Jedna od najtalentovanijih i najjačih postava "plavih" u istoriji zasigurno je bila četa Ivice Osima.

I sami igrači su samouvereno i sa velikim ambicijama ušli u turnir, ne sluteći da će to biti poslednje Svetsko prvenstvo na kome će učestvovati velika Juga sa svih šest republika, koja se ubrzo potom raspala u užasu rata.

To je bio ujedno i poslednji turnir za Zapadnu Nemačku jer je usledilo ujedinjenje sa Istočnom, ali i Sovjetskog Saveza i Čehoslovačke koji su se koju godinu kasnije raspali.

Foto: Profimedia

 

Jugoslavija je neslavno prošla protiv oba učesnika velikog finala u Italiji u kom je Zapadna Nemačka savladala branioca trofeja Argentinu 1:0 (Breme u 85. minutu sa penala), i tako se revanširala za poraz u velikoj završnici prethodnog Mundijala u Meksiku 1986.

Plavi su od Zapadne Nemačke je izgubili u prvoj utakmici grupne faze rezultatom 4-1, a u osmini finala izbacila ih je Argentina posle penal serije.

"Gaučosi" jesu bili među favoritima za osvajanje titule, bili su i favoriti u duelu sa Jugoslavijom, ali je nedostajalo malo sreće pa da Piksi, Sušić, Spasić, Prosinečki, Savićević, Katanec, Vujević i ostatak ekipe sruše tim koji je predvodio veliki Dijego Armando Maradona. Veliki Dijego kome je tadašnji golman "plavih" Tomislav Ivković "skinuo" penal, a isto je ponovio u toj sezoni i u klupskom fudbalu - u meču Sportinga i Napolija.

Ruski rulet

Foto: Profimedia

 

O dramatičnoj penal seriji (gde je pored Maradone promašio i sadašnji selektor Srbije Dragan Stojković Piksi) i drami u Firenci "Sport" je sutradan pisao emotivno, u jednom dahu, a taj tekst od 1. jula 1990. prenosimo u celosti:

Bilo je drama, ali kad je bilo ovakve... Osim je u društvu lekara dr Galetića otišao u svlačionicu, nije gledao ovu penal-dramu. Zašto? U trenutku kad smo diktirali ovaj izveštaj, bar u deset rata, nismo znali odgovor. Svi igrači su posedali opečeni vrelinom toskanskog sunca. Seli su u onaj krug na sredini terena, a na golu ispod severne tribine ''ruski rulet''. Počinju Argentinci.

Foto: Jutjub printskrin/FIFA

 

PRVA SERIJA: Serizuela - 1:0, levi ugao oštro, Stojković - ništa prečka!

DRUGA SERIJA: Buručaga - 2:0, pod prečku, PRosinečki - 2:1, neumoljivo, nemoguće obraniti.

TREĆA SERIJA: Maradona - Ivković brani kao u Napulju u Kupu UEFA na meču Napoli-Sporting. Još jednom je odbranio najboljem igraču na svetu. Savićević - 2:2, desni ugao.

ČETVRTA SERIJA: Troglio - pogađa levu stativu, Brnović - avaj, to je traljav ugarac po zemlji. Goikočea brani.

Najzad, PETA SERIJA, serija odluke: Bezoti - 3:2. Ah, imao je Ivković tu loptu, tako blizu desne šake. Hadžibegić - lopta leti u levi ugao, ali tu loptu Goikočea stiže. Sve nam se srušilo!. To je 3:2 za Argentince i oni idu u polufinale u Napulj!

Foto: Arhiv Borbe

 

 

Adio Firenca, naših lepih uspomena. Od sada ćemo se sećati sa tugom, ali i sa ponosom.

Foto: Jutjub printskrin/FIFA

 

Ivković se nije plašio Maradone ni njegove reputacije, pokazao je zube i dva puta mu je ''skinuo'' penal. U svojoj karijeri, Argentinac je omašio samo 14 penala, a od toga, dva puta je "krivac" bio Ivković.

Golman je pričao svojevremeno da se kladio sa Maradonom na utakmici kupa UEFA Sporting-Napoli i da još čuva tih 100 dolara jer Maradona nije uspeo da ga savlada.

Nešto kasnije, iste te sezone, na Mundijalu ga je dozivao, ali Maradona je bio koncentrisan na loptu. DŽaba - ni to nije urodilo plodom.

Foto: Jutjub printskrin/FIFA

 

– Nije smeo da me gleda od straha. Rekao sam mu da znam gde će da šutira i da ću mu obraniti. Zvao sam ga "Dijego, Dijego", ali on nije reagovao. Bio je koncentrisan na loptu. Ponovio sam mu da znam šta će da uradi. Napravio sam fintu, krenuo u levu, pa u desnu stranu i opet ga nadmudrio.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive ''Borbe'', a ovaj članak je izašao u ''Sportu'', 1. jula 1990. godine. *

BONUS VIDEO: MARADONA NA MARAKANI: Emotivno druženje dva genija - fudbalskog i filmskog

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".