Šampionat Portugalije je osnovan 1922. godine, ali je to pandan današnjem kupu. Sama liga je počela da se igra 1934. godine i igralo je samo osam klubova. Prvi trofej ovog takmičenja je podigao Porto.

 

 

Godine 1938. dolazi do promena u formatu i ovo takmičenje postaje najbitnije takmičenje u državi. Broj klubova se podigao na 10, a do 1999. godine - koliko je dugo i nosilo ime ''Nacionalni šampionat Portugalije'' - je broj dostizao čak i do 20 klubova u nekoliko navrata.

 

 

Dolazi do velike promene 1999. godine kada se stvara ''Primera Liga'' koja opstaje u tom imenu do danas. Danas ovo takmičenje igra 18 klubova.

Posle prve Portove titule, Benfika je odnela tri zaredom. Posle toga Porto osvaja trofej dve godine u novoformiranom ''Nacionalnom šampionatu Portugalije''. Prošlo je 6 godina pre nego što se i treći klub umešao, tada je Sporting odneo svoju prvu titulu.

 

 

Velika trojka je zajedno odnela 86 titula šampiona. Benfika je ovaj naslov nosila 37 puta, a čak 29 puta je bila drugoplasirana. Drugi tim na listi je Porto koji se okitio ovom medaljom 30 puta, dok je vicešampion bio 28 puta. Sporting je dostigao 19 titula i čak 22 puta je bio drugoplasiran.

Belenenses 1946.

 

 

Neizvesna sezona 1945/46 je bila prva sezona kada tim iz Velike trojke nije osvojio titulu. Tada je Belenenses uspeo da podigne trofej, a bili su ispred Benfike za samo jedan poen. Ovo je takođe prvi tim koji je protiv Real Madrida zaigrao na tada novom, a sada već kultnom Santijago Bernabeu. Sledeći uspeh koji je ovaj klub dostigao je drugo mesto 17 godina kasnije i to je bilo drugo mesto.

Boavista 2001.

 

 

Drugi put kada se krunisao šampion van Velike trojke je bilo pre 21 godine. Ovaj tim je dominirao na domaćem terenu, izgubivši samo jedan meč, a primili su samo 22 gola tokom cele sezone (34 utakmice). Naredne sezone su bili drugi, odmah iza Sportinga. Tri godine kasnije su stigli po polufinala Kupa UEFA, a u slučaju da su pobedili Seltik, izašli bi na megdan Žoze Murinju i tada moćnom Portu. Ubrzo ih posle uhvatio skandal vezan za nameštanje utakmica pa su određeno vreme proveli u drugoj ligi. Vratili su se tek 2014. godine u Primeru.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".