Do početka Svetskog prvenstva u Kataru ostalo je još samo dva dana i već su poznata imena svih igrača koji će nastupiti na predstojećem takmičenju. 

Selektor fudbalske reprezentacije Holandije Luj van Gal nedavno je saopštio spisak igrača koji će putovati u Katar.

Ipak, jedna stvar je zapala za oko svim ljubiteljima fudbala te je pokrenuta prava polemika na društvenim mrežama. 

Naime, samo jedan igrač u prezimenu ima prefiks "Van", po kojem su bile poznate generacije holandskih reprezentacija. U pitanju je štoper Liverpula Virdžil van Dajk koji je predvodnik ove ekipe "lala" i glavni šraf u odbrani reprezentacije. 

Zanimljivo je da je proteklih nekoliko godina primećen trend opadanja igrača sa najpoznatijim prefiksom u holandskim prezimenima. U poređenju sa listom imena koja su učestvovala na Mundijalu 2010. godine, kada ih je bilo čak petorica, svako naredno takmičenje bilo je sve manje fudbalera sa ovim prefiksom. 

Slična situacija dogodila se i na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, kada je jedini igrač sa ovakvim prezimenom bio kapiten i lider te generacije legendarni Robin van Persi.

Foto: Tanjug/AP

 

Na tom šampionatu je oboren i jedan rekord. Naime, tada je prvi put od takmičenja 1996. godine Holandija počela utakmicu bez ijednog igrača sa "Van" u prezimenu jer je Van Persi zbog problema sa kartonima propustio utakmicu protiv selekcije Čilea. Pre toga, poslednji put se tako nešto desilo na utakmici protiv Kine 29. maja 1996. godine. Od te utakmice pa do utakmice sa Čileom, selekcija Holandije odigrala je tačno 221 meč.

Pogledajte spisak igrača koji će učestvovati na takmičenju u Kataru:

Golmani: DŽastin Bejlo (Fejnord), Remko Pasver (Ajaks), Andris Nopert (Herenven).

Odbrana: Nejtan Ake (Mančester siti), Virdžil van Dajk (Liverpul), Matejs de Liht (Bajern), Jurijen Timber (Ajaks), Stefan de Fraj (Inter), Dejli Blind (Ajaks), Denzel Damfris (Inter), Tajrel Malasija (Mančester junajted), DŽeremi Frimpong (Bajer Leverkuzen).

Vezni red: Stiven Bergojs (Ajaks), Frenki de Jong (Barselona), Kodi Gakpo (PSV), Ten Kopmejners (Atalanta), Marten de Ron (Atalanta), Ćavi Simons (PSV), Kenet Tejlor (Ajaks).

Napad: Stiven Bergvejn (Ajaks), Memfis Depaj (Barselona), Vinsent Jansen (Antverpen), Luk de Jong (PSV), Vaut Veghorst (Bešiktaš), Noa Lang (Klub Briž).

Holandija će na Svetskom prvenstvu igrati u Grupi A sa Katarom, Ekvadorom i Senegalom. Prvi meč igraju 21. novembra protiv Senegala.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".