Srpski fudbaleri Sergej i Vanja Milinković-Savić otputovali su sa reprezentacijom u Bahrein, gde će sutra, 18. novembra 2022. godine, odigrati prijateljsku utakmicu protiv lokalnog nacionalnog tima. Taj meč biće poslednji test za "orlove" pred Svetsko prvenstvo u Kataru koje počinje za samo tri dana. 

Stariji od braće, Sergej, već godinama važi za jednog od najbitnijih igrača reprezentacije i fudbalera oko kog se otimaju velikani svetskog fudbala. Ipak, Sergej je već godinama veran Laciju, timu za koji igra već punih sedam sezona. U Rimu poštuju vernost srpskog fudbalera i Sergej često sa kapitenskom trakom na ruci predvodi tim. 

Foto: Profimedia

 

Sa druge strane, njegova mlađi brat Vanja je golman i trenutno čuva mrežu Torina, u koji je došao još 2017. godine, ali je tek u poslednje vreme uspeo da se izbori za mesto u startnoj postavi. Vanja je prvo partijama u klubu, a potom i fantastičnim odbranama u Ligi nacija ubedio selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija da treba da se nađe na spisku igrača koji putuju na Svetsko prvenstvo u Kataru. 

Foto: EPA-EFE/ETTORE GRIFFONI

 

Porodica Milinković-Savić u domaćoj javnosti je poznata kao sportska porodica. NJihov otac, Nikola Milinković bio je fudbaler Bečeja, a majka Milana Savić je nekada igrala košarku. Fudbalska karijera je njihovog oca odvela u Španiju, gde su se braća i rodila - Sergej u LJeidu, a Vanja u Orensu. Tu dolazimo i do onoga što je specifično za ovu braću.

Sergej i Vanja nose dva prezimena, a odlučili su se na ovu odluku jer su rođeni u Španiji, gde se tradicionalno koriste prezimena oba roditelja. 

Tako su i Sergej i Vanja od rođenja nosili prezimena Milinković-Savić, a to se nije promenilo ni po njihovom povratku u Srbiju, gde su obojica nastupala za Vojvodinu.

Foto: Profimedia

 

Zanimljivo je da i jedan i drugi na dresovima nose svoja imena, bez prezimena.

Braća Milinković-Savić članovi su generacije "zlatnih orlića", reprezentacije Srbije do 20 godina koja je osvojila Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu 2015. godine.

Foto: MV

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".