Selekcija Francuske savladala je na domaćem terenu Brazil u finalu Svetskog prvenstva 1998. godine rezultatom 3:0. Pre tog meča desio se incident o kome se i danas priča i koji je još uvek obavijen velom tajne.

"Karioke" nikada nisu propustile Mundijal, a na svakom su svrstavani u najuži krug favorita. Tog bremena nisu bili pošteđeni ni izabranici Marija Zagala te 1998. u Francuskoj.

I to s pravom - pored brojnih vanserijskih, dokazanih fudbalera, navalu Brazilaca je predvodila mlada planetarna zvezda u nastajanju - Ronaldo, jedini pravi!

Foto: N. Paraušić

 

"On je mrtav, on je mrtav"

Pred početak odlučujuće utakmice sa "trikolorima", Brazilci su provodili u pariskom hotelu. Posle ručka, igrači su se uputili u sobe, kako bi odgledali trku "Formule 1" i odmorili pred meč za istoriju.

Međutim, nekoliko trenutaka kasnije, usledila je scena kao iz horor filmova.

- On je mrtav, on je mrtav - uzvikivao je prestravljeni Roberto Karlos.

Udarajući po vratima ostalih soba, Karlos je vikao u nadi da će neko pomoći njegovom cimeru koji se tresao i mlatarao rukama i nogama. Bio je to dvadesetdvogodošnji Ronaldo - nalazio se u besvesnom stanju.

Minuti do dolaska hitne pomoći činili su se dugim kao da su u pitanju godine.

Za spašavanje mladog napadača možda je nazaslužniji bio Sezar Sampajo. Pretpostavljajući da je u pitanju epileptični napad, on je izvukao Ronaldov jezik, kako bi sprečio potencijalno gušenje.

Foto: Profimedia

 

- Ručao sam i posle toga sam rešio da odem malo da se odmorim. Poslednje čega se sećam je da sam legao u krevet. Posle toga je telo počelo da mi se trese. Kada sam se osvestio, bio sam okružen saigračima, a onda je došao i doktor Lidio Toledo. Nisu želeli da mi kažu šta se dešava - rekao je jednom prilikom Ronaldo.

Brazilac je u bolnici proveo nekoliko sati. Lekari su naveli kako je Ronaldo doživeo konvulziju (stanje u kom se mišići brzo i uzastopno grče i opuštaju, praćeno nekontrolisanim trešenjem tela, što je uvod u epileptični napad).

Posle urađenih testova, doktori su istakli da nema problema koji bi sprečili fudbalera da se bori za "Zlatnu boginju".

- Kada sam došao na stadion, video sam da je Edmundo bio na mom mestu. Pozvao sam selektora sa strane i rekao mu: "Molim vas, moram da igram" - rekao je Ronaldo.

Foto: Profimedia

 

 

 

Zar Zuba da greje klupu?

Franzuci su ubedljivo trijumfovali, a odluka Zagala da Edmunda ipak ostavi na klupi, i dan danas je tema brojnih rasprava.

Ronaldo nije ispunio očekivanja u najbitnijoj utakmici prvenstva, dok je odluka brazilskog selektora, prema nagađanjima mnogih, krila brojne kontroverze.

Jedan od tračeva bio je da je napadačev sponzor primorao trenera "karioka" da uvrsti Zubu u startnih 11, a Zagalo je odluku potkrepio argumentom da na ovakvoj utakmici igrač kao Ronaldo - ne može da sedi na klupi.

 

 

Šta se dogodilo sa popularnim Zubom neposredno pre finala, i dalje je obavijeno velom tajne. Postoje brojne teorije o tome šta je prouzrokovalo stravičnu scenu u Parizu.

Neke od njih su da je nekoliko sati pre nemilog događaja u Ronaldovo telo ubrizgan određeni anestetik (namenjen umanjivanju bola zbog povrede kolena) koji je prouzrokovao zdravstvene probleme, kao i teorije da je doživeo nervni slom kada je saznao da ga je partnerka prevarila.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".