Deluje tako klasično, ali je spoj jedinstvenih ukusa, lešnika, čokolade i vanile. Nije komplikovana za spremanje, a mnogi je obožavaju.  

Za ovaj recept potrebno vam je: 

  • 180 g šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašika brašna
  • 200 g samlevenih pečenih lešnika

Za žuti fil:

  • 6 žumanaca
  • 180 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 70 g gustina
  • 1/2 l mleka
  • 190 g putera

Za čokoladni fil:

  • 4 žumanceta
  • 120 g šećera
  • 2 kašike mleka
  • 100 g čokolade
  • 1 kašičica instant kafe
  • 2 kašike tople vode
  • 180 g putera
  • 3 kašike samlevenog pečenog lešnika

Za ukrašavanje:

po želji lešnik i čokolada...

I još: 

3 okrugla pek papira za kore prečnika 28 cm, za tortu prečnika 24-25 cm. 

Način pripreme: 

 
Belanca umutite sa malo soli, pa pomalo dodavajte šećer i mutite dok se ne dobije čvrsta masa. Potom dodajte prosejan kakao i brašno i na kraju umešajte mlevene lešnike. 
Smesu za kore u jednakoj količini sipati na već spremljene papire. 
Pecite ih 20-25 minuta na 180 stepeni. 

Foto: Printskrin/Jutjub/SOS kuhinja SOS Kuhinja

 

Žuti fil spremate tako što ćete umutiti žumanca i šećer mikserom, toliko da zapene. Dodajte gustin i kratko promutite, a nakon toga dodajte šolju mleka i sve ujednačite u masu. Pripremljenu masu sipati u šerpu na šporetu u kojoj smo ugrejali ostatak mleka.

Fil kuvati mešajući žicom dok se ne zgusne (8-10 minuta), a onda ga skinuti sa vatre i ohladiti. 

Foto: Printskrin/Jutjub/SOS kuhinja SOS Kuhinja

 

Čokoladni fil kuvate tako što se mikserom  umute žumanca i šećer, doda mleko, ujednači, a onda desetak minuta kuvati na pari. Posle dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada je ohlađen dodati kafu rastopljenu u vodi, pa na kraju spojiti sa omekšalim puterom. Umešati i lešnik. 


Nakon što se ohladi, žuti fil umutite sa margarinom. 
Na tacnu staviti obruč pa spustiti prvu koru sa žutim filom koji treba poravnati. Na njega spustiti drugu koru i naneti čokoladni fil pa i njega poravnati.Zatim staviti treću koru (sa žutim filom) i razmažite ravnomerno.

Potrebno je da torta odstoji sat vremena u frižideru. 
Zatim je izvadite iz frižidera, i lagano skinite obruč. 
Tortu ukrasiti sa malo mašte i malo odvojenog, čokoladnog fila i lešnika.  Ponovo je stavite u frižider da prenoći.  Služite je nakon tog prvog dana stajanja. 

(Alo)

BONUS VIDEO: 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".