Po iranskom šerijatskom pravu, žene su obavezne da pokrivaju kosu i nose dugu, široku odeću. Prestupnice se mogu suočiti sa javnim ukorom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

Mediji su zabeležili brojne snimke žena koje su u znak protesta sekle kosu širom sveta.

Za mnoge Iranke to je izuzetno potresan oblik protesta - kosa je simbol lepote žene, koja mora da bude skrivena.

- Želimo da im pokažemo da nam nije stalo do njihovih standarda, njihove definicije lepote ili kako oni misle da treba da izgledamo - rekla je 36-godišnja Faezeh Afšan, iranska inženjerka hemije koji živi u Bolonji.

Odsecanje kose u iranskoj literaturi

U izjavi za Si-En-En Afšanova objašnjava da je u iranskoj literaturi odsecanje kose znak žalosti, a ponekad i protesta. "Ako treba da se ošišamo da pokažemo da smo ljuti... uradićemo to", poručuje.

Šahnama, jedno od najvažnijih persijskih dela, je hiljadu godina stari ep o kraljevima, koji se sastoji od skoro 60.000 stihova.

U ovom epu, nakon što je heroj Sijavaš ubijen, njegova supruga i devojke koje su je pratile ošišale su kosu u znak protesta zbog nepravde.

Foto: EPA

 

- Rezanje kose je drevna persijska tradicija, kada je bes jači od moći tlačitelja. Došao je trenutak koji smo čekali. Politika nadahnuta poezijom - tvitovala je književnica i prevodilac iz Velsa Šara Ataši.

Likovi prikazani u Šahnami "su u svakodnevnoj upotrebi kao simboli i arhetipovi", rekla je ona, dodajući da je pesma pomogla da se oblikuju identiteti Iranaca, Avganistanaca i Tadžika tokom hiljadu godina.

I u delima drugih pesnika beleži se ovakav običaj, a nije nepoznat ni u drugim kulturama.

U Epu o Gilgamešu se šišanjem ili čupanjem kose izražava muka. Pošto je reč o epu starom 3.500 godina, pretpostavlja se da je uticao i na persijsku kulturu.

- Šišanje kose je samo po sebi ceremonija žalosti kako bi se bolje razotkrila dubina patnje zbog gubitka voljene osobe, a u današnjem kontekstu to je znak protesta protiv ubijanja našeg naroda - navela je Atašijeva.

Šima Babei, iranska aktivistkinja sa prebivalištem u Belgiji, kaže da ju je iranska moralna policija uhapsila 2018. jer je javno skinula svoj hidžab u znak protesta.

I ona navodi da šišanje ima "istorijsko značenje" za Irance.

- Žene koje izgube direktnu rodbinu ponekad bi se ošišale u znak žalosti i ljutnje, a za nas, nama je Mahsa bila sestra - rekla je Šima Babei.

(CNN)

 

BONUS VIDEO:

DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku