Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je da je smrt mlade žene Mahse Amini u pritvoru "ražalostila" sve u Islamskoj Republici, ali je upozorio da je neprihvatljiv haos širenja protesta tim povodom.


- Svi smo ražalošćeni ovim tragičnim incidentom, ali haos je ipak neprihatljiv - kazao je Raisi u intervjuu za državnu TV, preneo je Rojters.

- Crvena linija vlade je bezbednost naših ljudi...Ne može se dozvoliti nekome da neredima remeti mir u društvu - dodao je iranski lider.

Iranska policija i snage bezbednosti sukobile su se juče sa demonstrantima u gradovima širom Irana gde su nastavljeni protesti zbog smrti Mahse Amini, javili su državni i društveni mediji, prenosi Rojters.

 

Uprkos tome što je veliki broj demonstranata ubijen i što policija koristi bojevu municiju i suzavac, video zapisi na društvenim mrežama pokazuju demonstrante kako pozivaju na pad klerikalne vlasti i sukobljavaju se sa snagama bezbednosti u Teheranu, Tabrizu, Karaju, Komu, Jazdu, Sanandaju i drugim gradovima.

Protesti traju 11 dana i u njima je poginula najamanje 41 osoba, a oko 900 je povređeno.

 

Foto:Profimedia

 

Iranske vlasti su osnovale specijlni sud za učesnike protesta, javili su državni mediji.

Amini, devojka iz iranske provincije Kurdistan pala je u komu i umrla nakon što ju je prošle sedmice uhapsila tzv. moralna policija zbog nepoštovanja pravila o nošenju hidžaba.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".