Voditelj na državnoj televiziji rekao je juče da je 26 osoba ubijeno otkako su protesti izbili prošle subote, ne objašnjavajući kako su došli do te brojke, prenosi AP.

Dodao je da će zvanična statistika biti objavljena kasnije, dok je prema saznanjima Asošiejted presa u nemirima poginulo 11 osoba.

Zamenik guvernera Kazvinske pokrajine Abolhasan Kabiri je rekao da su po jedan civil i pripadnik paravojne jedinie ubijeni u nemirima koji su potresli dva grada na severozapadu Irana.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju demonstrante u Teheranu kako pale policijski automobil i sukobljavaju se sa policajcima iz neposredne blizine.

Foto:Profimedia

 

Na drugim mestima u prestonici, video snimci pokazuju kako se čuje pucnjava dok demonstranti beže od policije.

U severozapadnom gradu Nejšaburu, demonstranti su klicali zbog prevrnutog policijskog automobila.

Nasilni protesti, najveći od nemira iz 2019. godine kada si grupe za ljudska prava saopštile da je poginulo stotine ljudi, izbili su zbog smrti mlade žene Mahse Amini u policijskom pritvoru.

Amini, 22-godišnjakinja iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral, što je izazvalo demonstracije u više oblasti, uključujući glavni grad, podseća AP.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".