Privatne kosmičke kompanije vredno rade kako bi popunile orbitu naše planete ogromnim brojem satelita.

Među njima se izdvaja kompanija SpaceKs sa svojom serijom satelita Starlink, koji bi na kraju trebalo da se sastoji od nekoliko desetina hiljada objekata, od kojih je svaki težak oko 260 kilograma.

U subotu je lansiran satelit BlueValker 3, koji je toliko veliki da bi mogao da bude svetliji od bilo kog drugog tela na noćnom nebu, osim Meseca.

Foto:Jutjub printskrin/AST SpaceMobile

 

Ova činjenica je posebno zabrinula astronome i ljubitelje noćnog neba. Naime, novopokrenuta serija satelita već ometa naučna posmatranja sa Zemlje i neke radio signale, piše Futurizam.

- To bi mogao biti najsjajniji objekat na noćnom nebu, potencijalno svetliji od Venere -

BlueValker 3 je napravio teksaški AST SpaceMobile. Dizajniran je za testiranje mobilne tehnologije, uključujući 4G i 5G internet. To je najveći komercijalni komunikacioni satelit ikada lansiran, težak oko 1.500 kilograma.

Kasnije, kompanija namerava da na njega postavi osam metara dugačku antenu, odnosno ogroman reflektujući objekat koji prilično uznemirava astronome jer bi BlueValker 3 mogao tokom svog prolaska praktično da zaseni sve okolne zvezde i planete u noći. nebo.

- Zabrinuti smo. To bi mogao biti najsjajniji objekat na noćnom nebu, potencijalno svetliji od Venere - rekao je astronom DŽon Barentin iz Dark Ski Consulting u Arizoni, prenosi Nev Scientist.

- BlueValker 3 može, dok šalje podatke iz orbite na nečiji mobilni telefon, da stvori probleme za opremu za radio astronomiju. Zabrinuti smo zbog količine energije koju će emitovati - dodao je on.

Planiraju da lansiraju još veće satelite

Još gore, AST SpaceMobile planira da lansira više od 100 satelita pod nazivom BlueBirds u budućnosti, koji su dvostruko veći od BlueValker 3.

Foto:Jutjub printskrin/AST SpaceMobile

 

- Što su ovi objekti svetliji, to će više štete naneti slikama noćnog neba. Većina astronoma prihvata činjenicu da će u budućnosti biti sve više satelita. Ono što žele je miran suživot. Naravno, sateliti ne mogu da postanu nevidljivi - rekao je Barentine.

BlueValker 3 je u svemir poslala kompanija SpaceKs na svojoj raketi Falcon 9. Satelit je lansiran u subotu uveče sa platforme 39A NASA-inog svemirskog centra John G. Kennedi (KSC) na Floridi.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".