- U ovom trenutku, zapravo nam treba više nafte i gasa, a ne manje - rekao je Mask na energetskoj konferenciji u Norveškoj.

Ilon Mask je rekao i da ne želi da "demonizuje" fosilna goriva i da "moramo imati jasan put ka održivoj energetskoj budućnosti".

- Realno, mislim da treba da koristimo naftu i gas u kratkom roku, jer će se u suprotnom civilizacija urušiti - rekao je Mask, navodi Rojters.

- Jedan od najvećih izazova sa kojima se svet ikada suočio je prelazak na održivu energiju i održivu ekonomiju. Za to će biti potrebno nekoliko decenija - kazao je Mask.

Taj prelaz bi trebalo da se dogodi "što je brže moguće", rekao je Mask, prenosi Blumberg.

Foto:AP/Patrick Pleul

 

Milijarder je naveo i da su njegova dva najveća prioriteta u ovom trenutku postizanje auto-pilotiranja u Teslinim automobilima i slanje Spejs eks staršipa, novog modela rakete, u orbitu.

Jedna tačka spora za neke klimatske stručnjake i aktiviste je nuklearna energija – koju neki ekolozi vide kao potencijalnu opasnost, ali drugi vide kao izvor energije bez ugljenika. Na konferenciji u Norveškoj, Mask je rekao da podržava nuklearnu energiju.

- Ako imate dobro projektovanu nuklearnu elektranu, ne bi trebalo da je zatvorite, posebno ne sada - dodao je Mask.

To nisu jedini komentari koje je Mask dao o klimatskoj krizi. Prošle nedelje je tvitovao da je kolaps stanovništva zbog niske stope nataliteta mnogo veći rizik za civilizaciju od globalnog zagrevanja i dodao da smatra da je globalno zagrevanje veliki rizik.

(Independet)

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".