Američka svemirska agencija NASA pokušaće još jednom, uz povoljne vremenske prognoze i nakon otklonjenih tehničkih poteškoća, da u narednim satima lansira na Mesec svoju najmoćniju raketu ikada, "Spejs lonč sistem".

Poletanje misije Artemis I bez posade zakazano je za 14:17 časova po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, uz mogućnost odlaganja do dva sata ako bude potrebno, prenosi BBC.

Cilj letelice visoke 100 metara biće da baci kapsulu u pravcu Meseca, nešto što se nije desilo od završetka projekta Apolo 1972.

Ako se misija nastavi danas, kapsula Orion fiksirana na vrhu rakete provešće 37 dana u svemiru, kružeći oko Meseca s udaljenosti blizu 100 kilometara.

Artemis I je probni let u svemir bez posade, ali ako u misiji sve bude po planu, onda će Artemis II, za koji se očekuje da bude lansiran 2024. godine, sasvim sigurno nositi ljude.

NASA je prvi put u ponedeljak pokušala da pošalje misiju Artemis I na Mesec sa Zemlje, ali je lansiranje odloženo, kako zbog vremenskih problema, tako i tehničkih koje je morala u međuvremenu da otkloni. U početku se činilo da je jedan od četiri glavna motora rakete previše vruć, iako se ispostavilo da je to samo očitavanje "lošeg senzora", saopštila je NASA, navodi BBC.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".