Приватне космичке компаније вредно раде како би попуниле орбиту наше планете огромним бројем сателита.

Међу њима се издваја компанија СпацеКс са својом серијом сателита Старлинк, који би на крају требало да се састоји од неколико десетина хиљада објеката, од којих је сваки тежак око 260 килограма.

У суботу је лансиран сателит БлуеВалкер 3, који је толико велики да би могао да буде светлији од било ког другог тела на ноћном небу, осим Месеца.

Фото:Јутјуб принтскрин/AST SpaceMobile

 

Ова чињеница је посебно забринула астрономе и љубитеље ноћног неба. Наиме, новопокренута серија сателита већ омета научна посматрања са Земље и неке радио сигнале, пише Футуризам.

- То би могао бити најсјајнији објекат на ноћном небу, потенцијално светлији од Венере -

БлуеВалкер 3 је направио тексашки АСТ СпацеМобиле. Дизајниран је за тестирање мобилне технологије, укључујући 4Г и 5Г интернет. То је највећи комерцијални комуникациони сателит икада лансиран, тежак око 1.500 килограма.

Касније, компанија намерава да на њега постави осам метара дугачку антену, односно огроман рефлектујући објекат који прилично узнемирава астрономе јер би БлуеВалкер 3 могао током свог проласка практично да засени све околне звезде и планете у ноћи. небо.

- Забринути смо. То би могао бити најсјајнији објекат на ноћном небу, потенцијално светлији од Венере - рекао је астроном Џон Барентин из Дарк Ски Цонсултинг у Аризони, преноси Нев Сциентист.

- БлуеВалкер 3 може, док шаље податке из орбите на нечији мобилни телефон, да створи проблеме за опрему за радио астрономију. Забринути смо због количине енергије коју ће емитовати - додао је он.

Планирају да лансирају још веће сателите

Још горе, АСТ СпацеМобиле планира да лансира више од 100 сателита под називом БлуеБирдс у будућности, који су двоструко већи од БлуеВалкер 3.

Фото:Јутјуб принтскрин/AST SpaceMobile

 

- Што су ови објекти светлији, то ће више штете нанети сликама ноћног неба. Већина астронома прихвата чињеницу да ће у будућности бити све више сателита. Оно што желе је миран суживот. Наравно, сателити не могу да постану невидљиви - рекао је Барентине.

БлуеВалкер 3 је у свемир послала компанија СпацеКс на својој ракети Фалцон 9. Сателит је лансиран у суботу увече са платформе 39А НАСА-иног свемирског центра Јохн Г. Кеннеди (КСЦ) на Флориди.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".