Ova ulica ne nosi naziv po ''gepardu'' iako se često može čuti takav naziv. Ulica je dobila ime po Emilu Gepratu, francuskom admiralu i velikom prijatelju srpskog naroda.

Admiral Geprat je bio gradonačelnik Tunisa, a po pucanju u Sarajevu 1914. godine je bio zadužen za flotu starih brodova u Mediteranu. Predvodio je udarnu flotu u kampanji u Dardanelima, pokušavši da zauzme ovaj ključan moreuz.

Foto: Vikipedija

 

Unapređen je u viceadmirala 1915. godine, a veruje se da je za to bio razlog njegov ''borbeni temperament''.

Penzionisan je nakon rata, a izabran je za poslanika Narodne skupštine Francuske. Umire u Brestu 1939. godine, tako je dočekao invaziju Nemačke na Poljsku i početak drugog krvavog konflikta.

Prijatelj srpskog naroda

Godine 1916. je bio gradonačelnik grada Tunisa, a na horizontu se iz grada mogla videti flota brodova sa srpskim vojnicima, oficirima i civilima koji su preko Albanije napustili svoja ognjišta kako bi dočekali novi dan za borbu.

Srbi tog vremena su mu dali nadimak ''srpska majka'', a lečeni su bili u bolnicama širom Magreba. Većina srpskih ranjenika je bila lečena u Bizerti, najsevernijem gradu Afrike. Geprat je civile slao na oporavak u Marselj, Nant, čak i Pariz, kao i mnoge druge gradove širom Francuske.

Foto: Vikipedija

 

Orednima je počastvovao srpske vojnike u Solunu 1916. godine. U znak zahvalnosti za sve učinjeno za Srbe, on je jedan od ponosnih nosilaca Ordena belog orla.

Poseta Beogradu

Prva poseta Beogradu je bila 1930. godine, kada je dočekan sa velikim oduševljenjem Srba koji nisu zaboravili šta je učinio za njih u Velikom ratu.

Foto: Vikipedija

 

Oduševljeni narod ga je podigao i ''na rukama'' nosio od železničke stanice do Slavije. Ulica je kasnije po njemu ponela ime - Admirala Geprata.

Sahranjen je u Palati invalida u Parizu gde su sahranjeni heroji francuske vojske.