Ова улица не носи назив по ''гепарду'' иако се често може чути такав назив. Улица је добила име по Емилу Гепрату, француском адмиралу и великом пријатељу српског народа.

Адмирал Гепрат је био градоначелник Туниса, а по пуцању у Сарајеву 1914. године је био задужен за флоту старих бродова у Медитерану. Предводио је ударну флоту у кампањи у Дарданелима, покушавши да заузме овај кључан мореуз.

Фото: Википедија

 

Унапређен је у вицеадмирала 1915. године, а верује се да је за то био разлог његов ''борбени темперамент''.

Пензионисан је након рата, а изабран је за посланика Народне скупштине Француске. Умире у Бресту 1939. године, тако је дочекао инвазију Немачке на Пољску и почетак другог крвавог конфликта.

Пријатељ српског народа

Године 1916. је био градоначелник града Туниса, а на хоризонту се из града могла видети флота бродова са српским војницима, официрима и цивилима који су преко Албаније напустили своја огњишта како би дочекали нови дан за борбу.

Срби тог времена су му дали надимак ''српска мајка'', а лечени су били у болницама широм Магреба. Већина српских рањеника је била лечена у Бизерти, најсевернијем граду Африке. Гепрат је цивиле слао на опоравак у Марсељ, Нант, чак и Париз, као и многе друге градове широм Француске.

Фото: Википедија

 

Ореднима је почаствовао српске војнике у Солуну 1916. године. У знак захвалности за све учињено за Србе, он је један од поносних носилаца Ордена белог орла.

Посета Београду

Прва посета Београду је била 1930. године, када је дочекан са великим одушевљењем Срба који нису заборавили шта је учинио за њих у Великом рату.

Фото: Википедија

 

Одушевљени народ га је подигао и ''на рукама'' носио од железничке станице до Славије. Улица је касније по њему понела име - Адмирала Гепрата.

Сахрањен је у Палати инвалида у Паризу где су сахрањени хероји француске војске.