Kralj Aleksandar Karađorđević, srpski vojskovođa u Prvom svetskom ratu i ujedinitelj Srba, Hrvata i Slovenaca, stradao je u Marselju tokom zvanične posete Francuskoj.

Foto: Arhiva Novosti

 

Atentator Vlado Černozemski, iz organizacije Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO), usmrtio je kralja Jugoslavije sa četiri metka iz pištolja Mauzer C96, a jednim je lakše ranio francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua, koji je kasnije iskrvario i takođe izgubio život.

Foto: Arhiva Novosti

 

Saradnici VMRO-a su bile i ustaše, a zajednički su želeli da Jugoslaviju rasture na Hrvatsku i Makedoniju. Među stranim silama, fašistička Italija je pomagala atentatore, imajući u vidu teritorijalne pretenzije ka Jugoslaviji.

Foto: G. Čvorović

 

Ovo nije prvi pokušaj atentata na kralja Aleksandra, prethodno su, tada regenta, pokušali da ubiju u Solunu, za šta je pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis osuđen, a kasnije i pogubljen. Drugi put je bio pokušaj od strane komunista nakon usvajanja Vidovdanskog ustava 1921. godine. Kasnije, 1933. godine, ustaški pokret je pokušao da izvrši atentat na kralja prilikom posete Zagrebu, ali je uspešno sprečen od strane jugoslovenske policije.

Godišnjicu je obeležio i unuk kralja Aleksandra, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, navodeći da je njegov deda bio žrtva ekstremnih ideologija, nacizma i fašizma.

 

 

''Pre tačno 87 godina u Marselju, prilikom zvanične posete Francuskoj, izvršen je atentat na moga dedu, Kralja Aleksandra Prvog.

Kao žrtva ekstremnih ideologija nacizma i fašizma, ubijen je tadašnji kralj Jugoslavije, a istorija kako Jugoslavije, tako i cele Evrope i sveta dobila potpuno drugi tok.

Neka je večna slava Viteškom Kralju Aleksandru Prvom!”, izjavio je NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.''

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".