UN-ov glavni sekretar Antonio Guterres rekao je da je zaprepašćen i tužan zbog nastavka sukoba i pozvao je odlučno na trenutni prekid neprijateljstva i na obnovu mirovnih pregovora između vlade i pobunjenika, dok su se i Sjedinjene Države zauzele za trajno i bezuslovno primirje.

Afrička unija, čije je sedište u Adis Abebi i koja mesecima pokušava dovesti sukobljene strane za pregovarački sto, pozvala je na deeskalaciju i ponovo istaknula svoju opredeljenost za suradnju sa stranama radi pružanja podrške dogovornom političkom procesu u interesu zemlje.

Etiopijska vlada pozvala međunarodnu zajednicu da pritisne pobunjenike.

Foto:Jutjub printskrin/Zengenite

 

Danas ujutro pobunjeničke vlasti Tigraja optužile su etiopsku saveznu vladu da vodi ofanzivu velikih razmera na njihove položaje.

- Etiopske savezne snage su počele ofenzivu jutros rano oko 5 sati, branimo naše položaje - rekao je za AFP portparol tigrajskih pobunjenika Getachew Reda.

- Zanemarivši mnoge mirovne predloge etiopske vlade, tigrajske snage su danas počele napad u pet sati i prekinule primirje - uzvraća vlada u saopštenju, pozivajući međunarodnu zajednicu da pritisne pobunjenike.

Ovo područje je uglavnom odsečeno od ostatka zemlje i nije moguće nezavisno proveriti informacije koje dolaze od obe strane.

Ovo je prvi veći sukob nakon primirja postignutog krajem mart koji se uglavnom poštovao i omogućio postupni nastavak dolaska humanitarne pomoći u ovu pokrajinu koja je na rubu gladi.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".