УН-ов главни секретар Антонио Гутеррес рекао је да је запрепашћен и тужан због наставка сукоба и позвао је одлучно на тренутни прекид непријатељства и на обнову мировних преговора између владе и побуњеника, док су се и Сједињене Државе заузеле за трајно и безусловно примирје.

Афричка унија, чије је седиште у Адис Абеби и која месецима покушава довести сукобљене стране за преговарачки сто, позвала је на деескалацију и поново истакнула своју опредељеност за сурадњу са странама ради пружања подршке договорном политичком процесу у интересу земље.

Етиопијска влада позвала међународну заједницу да притисне побуњенике.

Фото:Јутјуб принтскрин/Zengenite

 

Данас ујутро побуњеничке власти Тиграја оптужиле су етиопску савезну владу да води офанзиву великих размера на њихове положаје.

- Етиопске савезне снаге су почеле офензиву јутрос рано око 5 сати, бранимо наше положаје - рекао је за АФП портпарол тиграјских побуњеника Гетацхеw Реда.

- Занемаривши многе мировне предлоге етиопске владе, тиграјске снаге су данас почеле напад у пет сати и прекинуле примирје - узвраћа влада у саопштењу, позивајући међународну заједницу да притисне побуњенике.

Ово подручје је углавном одсечено од остатка земље и није могуће независно проверити информације које долазе од обе стране.

Ово је први већи сукоб након примирја постигнутог крајем март који се углавном поштовао и омогућио поступни наставак доласка хуманитарне помоћи у ову покрајину која је на рубу глади.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".