NAMENA TIEN-KUNG 3:

Dizajniran je da se bavi vazdušnim pretanjem srednjeg i dugog dometa, kao što su borbeni avioni, taktičke balističke rakete kratkog dometa, rakete protiv radara i krstareće rakete. Ima sposobnost da istovremeno angažuje više ciljeva i može da deluje autonomno ili kao deo grupe više ešalona.

Proizvodnja oružnog sistema TK 3, takođe poznatog kao Ski Bov 3, trenutno je u toku i namerava da zameni tajvanski zastareli sistem Havk SAM. Ski Bov 3 bio je izložen na sajmu aviona u Bahreinu u januaru 2016.

Foto:Profimedia

 

RAZVOJ ORUŽJA TIEN-KUNG 3:

TK 3 je treća u seriji raketa zemlja-vazduh Tien Kung. Integrisan sa poluaktivnim radarskim tragačem za navođenje, Tien Kung 1 (TK 1) je prva raketa u seriji. Ušao je u razvoj 1981. i prošao je testove od 1986. Druga verzija, Tien Kung 2 (TK 2), sa aktivnim radarskim tragačem za samovođenje, prvi put je testirana u maju 2002. godine.

FAZA DEMONSTRACIJE I VALIDACIJE TIEN-KUNG 3:

Faza demonstracije i validacije TK 3 počela je 1996. godine, a inženjerski, proizvodni i razvojni radovi su obavljeni između 2001. i 2009. Oružje je izvršilo svoj prvi probni let 2001. godine, predstavljeno je 2007. i prošlo je probno ispaljivanje 2008. godine.

Foto:Profimedia

 

U 2009. godini, tajvanska vojska je započela operativno testiranje i evaluaciju (OT&E) kako bi procenila performanse, efikasnost i parametre podobnosti TK 3, što je završeno 2011. godine.

Tokom ispitivanja, raketa je uspešno presrela mete i taktičke balističke rakete sa verovatnoćom ubijanja jednim udarcem. Takođe je izvodio istovremena gađanja na više vazdušnih ciljeva.

DIZAJN I KARAKTERISTIKE RAKETNOG SISTEMA TIEN-KUNG 3:

Sistem naoružanja protivvazdušne odbrane TK 3 sastoji se od raketa zemlja-vazduh, kanistera i mobilnih jedinica za upravljanje vatrom, uključujući radar sa faznom rešetkom, komunikacioni relej, stanicu za kontrolu angažovanja, lanser i opremu za elektroniku.

Sistem komandovanja, kontrole, komunikacije, kompjutera, obaveštajne službe i nadzora (C4IS) pomaže u poboljšanju sposobnosti protivraketne odbrane.

Foto:Profimedia

 

Raketa zemlja-vazduh ima četiri repna peraja i lansira se vertikalno. Usmerena bojeva glava sa visokoenergetskim fragmentima omogućava raketi da uništi ciljeve sa velikom verovatnoćom  (jednim udarcem). Raketni bacač ima četiri kontejnera, koji podržavaju i TK 3 i TK 2 rakete.

KOMANDA I KONTROLA TIEN-KUNG 3:

Mobilna ECS komanda i kontrolna stanica omogućava raketnim operaterima da razmenjuju informacije sa jedinicama višeg ešalona. Opremljen je komandnim i kontrolnim centrom nivoa baterije i grafičkim korisničkim interfejsom.

Mogućnosti ECS-a uključuju identifikaciju mete, dodeljivanje oružja, procenu uništenja, procenu pretnje cilja i kontrolu sekvence vatre. Nudi zaštitu u biološkim i hemijskim opasnim okruženjima.

Funkcija komunikacionog releja olakšava komunikaciju preko optičkih vlakana ili bežičnih mreža.

NAVOĐENJE TIEN-KUNG 3:

Aktivni radarski sistem navođenja u kombinaciji sa inercijskim navođenjem na sredini kursa nudi poboljšanu preciznost i preživljavanje. Smešten u nosu projektila, mikrotalasni tragač pruža navigacione informacije visoke preciznosti tokom terminalne faze.

U fazi srednjeg kursa, informacije o ciljevima koje prati zemaljski radar sa faznom rešetkom se povezuju sa inercijalnom referentnom jedinicom na raketi, a podaci o raketi se povezuju naniže sa radarom.

Foto:Profimedia

 

Ima sposobnost da leti hipersoničnim brzinama, a maksimalni domet je 200km.

Radar sa faznom rešetkom može da prati balističke rakete i druge ciljeve sa malim radarskim presekom. NJegove karakteristike uključuju mogućnost višestrukog praćenja ciljeva, (identifikacija, prijatelj ili neprijatelj), identifikaciju mete i tehnike elektronske protivmere.

POGON I PERFORMANSE TIEN-KUNG 3:

Jednostepeni pogonski sistem sa visokim specifičnim impulsom i čvrstim pogonskim gorivom obezbeđuje oružju superiorne performanse ubrzanja i brzine.

Aerodinamičke snage rakete omogućavaju joj da presreće visoko manevarske ciljeve. Ima sposobnost da leti hipersoničnim brzinama i ima maksimalni domet od 200 km.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".