Dongfeng 41 je jedna od najsmrtonosnijih ICBM na svetu. Zasnovan je na 8-osovinskom lanseru i po konceptu je sličan ruskim drumskim pokretnim ICBM kao što su Topol-M i Jars. Prvo probno lansiranje ove rakete izvršeno je 2013. godine, a drugo je usledilo 2014. Neki izvori navode da je raketa DF-41A izvedena 2016. ili 2017. godine. Prvi put je javno objavljeno 2019. godine.

Foto:Profimedia

 

KARAKTERISTIKE DONGFENG 41:

Domet: 12000km - 15000km

Masa: 80t

Brzina rakete: 8.51 km/s

DF-41 je raketa na čvrsto gorivo. Može da nosi do 10 višestrukih nezavisno ciljanih glava (MIRV). NJegov domet je dovoljan da stigne do svih područja Sjedinjenih Država, Evrope i Rusije. Biće potrebno otprilike 20-25 minuta od lansiranja da DF-41 stigne do ciljeva u Sjedinjenim Državama.

Dongfeng 41 raketa ima interni navigacioni sistem sa ažuriranjem autohtonog kineskog satelitskog navigacionog sistema BeiDou. Preciznost: odstupanje od cilja do 150m.

VOZILO ZA DONGFENG 41:

Foto:Jutjub printskrin/Defense Flash News

 

Dongfeng 41 je na specijalnoj šasiji na točkovima Taian HTF5980 sa konfiguracijom 16h16. Ovo vozilo ima izvestan stepen mobilnosti na terenu i može da se kreće po raznim terenima. Iako je uglavnom namenjen za upotrebu na putevima sa tvrdom podlogom. Tokom vojne parade 2019. godine otkrivena je malo poboljšana šasija Taian HTF5980A.

Ova raketa je izuzetno razorna i može da uništi čitave zemlje.

Zanimljivo je da je Kina od beloruske kompanije MZKT dobila niz tehnologija šasija teških vozila visoke mobilnosti. Osnovano je zajedničko kinesko i belorusko preduzeće za proizvodnju specijalnih šasija na točkovima u Kini. Konačno, broj kineskih višeosovinskih vozila, dizajniranih da nose balističke rakete. pojavili su se bazirani na beloruskim dizajnom i tehnologijom MZKT. Štaviše, Kina je brzo postala druga zemlja posle Belorusije, sposobna da dizajnira i proizvodi vozila za ultra teške interkontinentalne rakete. Čak i Rusiji, koja je istorijski koristila drumske pokretne ICBM, nedostaje ova tehnologija i stručnost, i nabavlja vozila iz Belorusije.

Foto:Profimedia

 

NAČIN UPOTREBE DONGFENG 41:

Izvestan broj prethodnih kineskih drumskih ICBM-ova uskladišteno je u tunelima. Tu su rakete dobro zaštićene. Kada su u stanju visoke pripravnosti, drumski pokretni lanseri napuštaju tunele i ispaljuju svoje projektile sa obližnjih lansirnih pozicija. Alternativno, vozila lansera mogu napustiti svoje baze i delovati neprimećeno u udaljenim oblastima. NJihova autonomija omogućava vozilima da rade na području koje je ekvivalentno maloj evropskoj zemlji. Dakle, mobilne kineske rakete je obično teže presresti i uništiti nego stacionarne rakete, bazirane na silosima. Oni imaju veliku verovatnoću da prežive prvi udar nakon što je zemlja napadnuta.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".