Arheolozi su pronašli dokaze o krvavoj opsadi koju su izveli Rimljani uništavajući Hram u Jerusalimu, kako je Isus prorekao u Bibliji.

Prema Svetom pismu, Isus je posetio Drugi hram u Jerusalimu i rekao: - Istinu vam kažem, ovde neće ostati ni kamen na kamenu koji se neće porušiti - .

Tako se i dogodilo. Podsetimo, usprkos izvesnim uspesima protiv Rimljana, zeloti, vođe jevrejskog ustanka, bili su međusobno podeljeni, i nisu bili vojnički obrazovani. Tit Flavije Vespazijan je opkolio Jerusalim sa tri legije sa zapadne i jednom sa istočne strane, zabranjujući ulazak u grad. Nakon nekoliko pokušaja, Rimljani su uspeli da sruše grad.

Pretpostavlja se da Tit verovatno nije planirao da uništi Hram, već da ga pretvoriti u paganski, tj. da bude posvećen rimskim carevima i rimskim bogovima.

Hrišćani veruju da su ovi događaji, opsada i uništenje Jerusalima, zapravo ispunjenje Hristovog proročanstva, izrečenog u Jevanđeljima po Luki, Mateju i Marku.

Stručnjaci su sada pronašli i dokaze opsade, kamenje korišćeno za rušenje jerusalimskih zidina pre nego što su Rimljani uništili hram u krvavoj “četveromesečnoj opsadi”.

– Hram je uništen nakon četveromesečne opsade. Rimljani su imali dobro obučenu vojsku, opremljenu najboljim vojnim inovacijama svog vremena. Bila je to nemilosrdna ratna mašina. Uz pomoć računara locirao sam sve baliste tsčno tamo gde su pronađene. Uzeo sam u obzir lokalnu topografiju i lokaciju gradskih zidina utvrde iz razdoblja Drugog hrama i napravio balističke proračune, uključujući ugao lansiranja i udaljenost bacanja kamenja – kazao je Kfir Arbiv iz Izraelske uprave za antikvitete (IAA)

Direktor IAA-e Eli Eskosido tvrdi da fizički dokazi ogromnih resursa koje je rimska vojska koristila u Jerusalimu odražavaju izuzetno teške bitke koje su na kraju dovele do uništenja Drugog hrama.

– Bez obzira na unutrašnje frakcije i nemoguće izglede, mala grupa jevrejskih branilaca držala se pred Rimljanima nekoliko meseci do tragičnog uništenja grada. Korišćenje savremenih istraživačkih metoda otkriva sve više i više fascinantne istorije Jerusalima – rekao je stručnjak.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".