Археолози су пронашли доказе о крвавој опсади коју су извели Римљани уништавајући Храм у Јерусалиму, како је Исус прорекао у Библији.

Према Светом писму, Исус је посетио Други храм у Јерусалиму и рекао: - Истину вам кажем, овде неће остати ни камен на камену који се неће порушити - .

Тако се и догодило. Подсетимо, успркос извесним успесима против Римљана, зелоти, вође јеврејског устанка, били су међусобно подељени, и нису били војнички образовани. Тит Флавије Веспазијан је опколио Јерусалим са три легије са западне и једном са источне стране, забрањујући улазак у град. Након неколико покушаја, Римљани су успели да сруше град.

Претпоставља се да Тит вероватно није планирао да уништи Храм, већ да га претворити у пагански, тј. да буде посвећен римским царевима и римским боговима.

Хришћани верују да су ови догађаји, опсада и уништење Јерусалима, заправо испуњење Христовог пророчанства, изреченог у Јеванђељима по Луки, Матеју и Марку.

Стручњаци су сада пронашли и доказе опсаде, камење коришћено за рушење јерусалимских зидина пре него што су Римљани уништили храм у крвавој “четверомесечној опсади”.

– Храм је уништен након четверомесечне опсаде. Римљани су имали добро обучену војску, опремљену најбољим војним иновацијама свог времена. Била је то немилосрдна ратна машина. Уз помоћ рачунара лоцирао сам све балисте тсчно тамо где су пронађене. Узео сам у обзир локалну топографију и локацију градских зидина утврде из раздобља Другог храма и направио балистичке прорачуне, укључујући угао лансирања и удаљеност бацања камења – казао је Кфир Арбив из Израелске управе за антиквитете (ИАА)

Директор ИАА-е Ели Ескосидо тврди да физички докази огромних ресурса које је римска војска користила у Јерусалиму одражавају изузетно тешке битке које су на крају довеле до уништења Другог храма.

– Без обзира на унутрашње фракције и немогуће изгледе, мала група јеврејских бранилаца држала се пред Римљанима неколико месеци до трагичног уништења града. Коришћење савремених истраживачких метода открива све више и више фасцинантне историје Јерусалима – рекао је стручњак.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".